Dosmrtno i doživotno uzdržavanje: Na što treba paziti

darko kožić 4
Odvjetnik Darko Kožić pojašnjava razliku između dosmrtnog i doživotnog uzdržavanja

Vijest da Hrvatska stari i ima sve više starije populacije, dok mlađa odlazi, više nije senzacionalna vijest. Novina je očito državi i nadležnim institucijama koje desetljeće ništa ne čine kako bi se starijima olakšala situacija oko zbrinjavanja i skrbi. Naročito se to odnosi na one koji su prepušteni sami sebi, bez djece i bolesni.

Sretnici koji imaju poveću mirovinu i djecu koja su u mogućnosti da ih smjeste u dom, lišeni su tih nedaća. Istina, ima i onih koji jednostavno ne žele iz svoje obiteljske kuće kako god im bilo teško. A stari i osamljeni, u pravilu ni ne trebaju više tako puno toga. Najviše traže toplu riječ, nekoga za razgovor, nekoga s kojima bi dijelili priče i sjećanja iz svog života.

Uz put bi im takva osoba malo počistila, skuhala, otišla u trgovinu, u apoteku ili ih odvela kod liječnika. Dobrodušni, a slobodno se može reći i u neku ruku naivni, takve su osobe pravi mamac za slatkorječive nuditelje uzdržavanja koji lijepo pričaju, još bolje slušaju i suosjećaju sa starom i usamljenom osobom. I ne treba puno a da se dođe do potpisivanja ugovora bilo da se radi o dosmrtnom ili pak doživotnom uzdržavanju za kojeg kažu stručnjaci, ali i praksa, da 80% starijih ne zna niti raspoznaje razliku.

Ne samo da ne znaju razliku, obično se takvi ugovori znaju sastaviti doma, za stolom te se potpisi ovjere kod javnog bilježnika. Druga je stvar ukoliko se tu radi o članovima obitelji tipa roditelji-djeca ili djed, baka-unuci. 

Koja je razlika između ta dva oblika brige o starim i nemoćnim osobama, koje preuzimaju pojedini članovi obitelji ili treće osobe, gdje se i kako trebaju sklapati ugovori te na što obratiti pozornost, pojasnio nam je Darko Kožić, odvjetnik iz Čakovca.

– Osnovna je razlika u trenutku prijelaza imovine, ističe Darko Kožić. Osoba koja prima uzdržavanje daje dio ili cijelu svoju imovinu ili pak buduću imovinu. Kod doživotnog uzdržavanja prijenos imovine se odgađa do smrti. No, uzdržavatelj, kako bi se osigurao da starija osoba u međuvremenu ne proda ili pak dodijeli nekome drugome svoju imovinu, može tražiti zabilježbu tog ugovora. Tako i eventualni kupci vide da primjerice postoji zabilježba na nekretnini.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Međimurskih novina koje možete kupiti od petka, 17. siječnja, na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

 

Ostavi komentar