Donosimo studentski vodič: Kako najjeftinije preživjeti studentske dane?

Mnogi se slažu u tome da im je studentski život bio najljepši period u životu. To su dani kada vam je jedina briga na pameti učenje, a slobodnog vremena za svoje ostale aktivnosti imate na pretek. Neki se na početku svog akademskog obrazovanja u novom gradu snađu malo prije, a neki kasnije. Zato smo pripremili vodič u kojem detaljno objašnjavamo prioritetne stvari za svakog studenta brucoša s ciljem da olakšamo početno snalaženje u novoj sredini.

Većina Međimuraca studira u najvećem gradu u Hrvatskoj pa se ovaj vodič ponajprije odnosi na Zagreb, ali se svi savjeti i upute mogu vrlo lako preslikati i na ostale gradove jer je studentski život više-manje sličan gdje god da studirate u Hrvatskoj, barem u osnovnim kategorijama koje smo naveli u nastavku.

Smještaj studenata u domu ili stanu?

Definitivno je još uvijek najjeftiniji smještaj u bilo kojem gradu u studentskom domu. S razlogom se kaže se da onaj tko nije iskusio život u domu, nije iskusio pravi studentski život. Osim što možeš naći prijatelje za sva vremena iz svih krajeva Hrvatske, ali i stranih zemalja, naučit ćeš toleranciji i fleksibilnosti jer ćeš u prostoriji s 3 puta 3 metara, ponegdje i više, s cimerom dijeliti svoje obrazovne uspone i padove, ljubavi i prekide te uspjehe i razočarenja u životu.

Prvo da razjasnimo jednu stvar, a to je da ne očekujte preveliki luksuz. Studentske sobe se sastoje od kreveta, radnog stola, ormara i hladnjaka. One “raskošnije” imaju malu kupaonicu u kojoj je tuš-kabina, WC školjka i umivaonik, dok ostale sobe koriste zajedničku kupaonicu s nekoliko tuševa na katu. Kakvu ćete sobu izabrati, ovisi o tome kakav ste tip osobe, što vam odgovara, a što ne. Zato prije nego zaokružite ikoji dom na obrascu prijave, vrlo se dobro raspitajte kod starijih kolega i pronjuškajte po internetu. Neće uvijek biti sve točno jer postoje različite osobnosti pa zato provjerite istu stvar kod nekoliko osoba ili izvora.

Najveće studentsko naselje u Zagrebu je SD Stjepan Radić na Savi. Većina paviljona je bila obnovljena zbog Europskih sveučilišnih igara 2016. godine pa sada izgledaju puno bolje nego što je to bilo prije nekoliko godina. Drugi po redu je SD Cvjetno naselje za koji mnogi kažu da najugodniji zbog puno većih dimenzija soba od ostalih domova. Popularna Šara, to jest SD Ante Starčević, poznat je po tome što je to uglavnom mirniji dom pa većinom njega biraju studenti medicine, prava i ostalih fakulteta gdje satima i satima morate sjediti za knjigom. Osim toga, blizu je centra grada pa je i iz tog razloga vrlo tražen. Postoji još i SD Lašćina u blizini parka Maksimir koji najčešće odabiru studenti čiji se fakulteti nalaze u blizini. Za svaki taj dom na Facebooku postoji grupa na kojoj možete studente kolege pitati za bilo koju informaciju ili savjet.

Prijeđimo na cijene domova. Prema zadnjem objavljenom cjeniku, one se kreću od 100 kuna pa do 600 kuna za dvokrevetne sobe. Cijena ovisi koju ste kategoriju soba odabrali, no neki prosjek iznosi 400 kuna. Dobro je znati da zbog zdravstvenih razloga možete i zatražiti jednokrevetnu sobu. Njihove cijene kreću se od 200 do 700 kuna. Treba naglasiti i to da prije useljenja u studentski dom obavezno morate otići na liječnički pregled kod svojeg fakultetskog doktora. Malo je poznato i to da smještaj možete pronaći u nekom od brojnih učeničkih domova ako ostane praznih mjesta. Cijene su još i niže od studentskih domova, a sam smještaj je skoro pa isti, jedino se morate pridržavati mnogo strožih pravila nego što je to u studentskom domu.

Ako procijenite da niste za studentski dom ili u njega odmah prve godine ne možete upasti, što je čest slučaj jer je navala jako velika, preostaje vam da pronađete stan. To najlakše možete napraviti preko Njuškala ili pak na Facebook stranici Stanovi u Zagrebu. No morate biti brzi jer se često oni najbolji stanovi po pristupačnim cijenama razgrabe ekspresno. Dakako, tu je i ona stara, dobra preporuka koja ide od uha do uha, od studenta do studenta pa stoga širite svoje socijalne veze ako želite dobar stan. Cijene stanova i garsonijera su vrlo različite. Kreću se od nekih 800 kuna pa sve do 2.000 kuna po osobi. Ovdje, dakako, treba uračunati i režije koje se mogu popeti do kojih 500 kuna po osobi. Ova računica vrijedi samo ako ste pronašli cimera ili cimere s kojima dijelite troškove jer su inače troškovi stana i režija daleko veći.

Najbitnija stvar – prehrana u menzama!

Prelazimo na x-icu. Dobro zapamtite tu riječ jer će vam ona postati najvažnija stvar ako se mislite hraniti u menzama. Ovisno o razini subvencioniranja prehrane koju imate, dva puta na mjesec vam sjeda novac koji možete potrošiti putem x-ice. Glavni meniji subvencioniraju se u 71,24 posto cijene, dok ostale proizvode država subvencionira s 50 posto. Glavni meni košta od 6 do 8 kuna. Ako želite znati koliko vam je još preostalo novaca na x-ici u tekućem mjesecu, morate se prijaviti na mrežne stranice Srca gdje taj podatak možete provjeriti u nekoliko klika mišem.

U Zagrebu postoji nekoliko menzi u sklopu studentskih domova, ali i menze koje su u sklopu fakulteta. Bilo da su one privatne bilo da su državne. Ono što je paradoksalno je to da najveći fakultet u metropoli nema svoju menzu. No da prijeđemo na bitno, prema dosadašnjem iskustvu studenata, a i sama sam to isprobala, najbolje menze u Zagrebu slove na Fakultetu elektronike i računalstva, na Ekonomskom fakultetu na Borongaju i na Superfaksu u sklopu Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Dakako, ovdje treba spomenuti i Slastu koja se nalazi u sklopu SD-a Stjepan Radić na Savi i nezaobilazno je mjesto mnogih studenata, posebice za vrijeme ispitnih rokova kada se traže slatkiši u ogromnim količinama. Tamo, primjerice, možete kupiti za kunu-dvije-tri kremaste kolače i torte ili pojesti sladoled. Isto tako, dobro je za znati da u sklopu menze Superfaks možete kupiti čokolade i kekse, dakako one kvalitetno, i to po cijeni do najviše pet kuna. Naravno, nakon nekog vremena će vam menza dosaditi pa ćete vjerojatno posegnuti za velikim supermarketima gdje na akcijama možete pronaći veliki broj namirnica. Dakako, ako ste željni eksperimentiranja u kuhinji.

Kada iscrpite sve moguće izvore prehrane, preostane vam mama koja će vjerojatno, kao sve Međimurke, napuniti “košaricu” pravom, domaćom hranom koju možete podijeliti s kolegama koji nikad nisu probali famozno meso z tiblice i slanine. Uvijek mi je zabavno bilo promatrati lica kada im kažete što zapravo jedu pa vam to može biti i jedan dodatan vid zabave.

Prijevoz do fakulteta i rodnog mjesta

Treća najbitnija stvar na koju morate računati prilikom dolaska u grad je kako ćete putovati do fakulteta. Posebice to vrijedi ako vam je stan ili dom na drugom kraju grada, što je čest slučaj jer su na rubnim dijelovima grada cijene stanova jeftinije pa mnogi studenti odaberu upravo tu opciju. Zagrebački javni prijevoz je po tom pitanju najbolja opcija jer njihove tramvajske i autobusne linije povezuju gotovo svaki kutak grada. Jedini nedostatak ove godine je taj što tramvaji ne voze kroz Novi Zagreb pa ćete morati posegnuti za autobusom. Mjesečni pretplatni kupon za studente iznosi 100 kuna, dok pojedinačna karta u dnevnom prijevozu iznosi 4 kune. Ako vam je to još uvijek previše, tu je i onaj zdraviji način putovanja na fakultet. Dopremite sa sobom bicikl kojim vrlo brzo možete doći na bilo koju lokaciju jer su dosta dobro napravljene biciklističke staze. Ono na što trebate obratiti pozornost je svakako gust promet te mjesto gdje ostavljate svog ljubimca na dva kotača jer su krađe bicikala u gradovima jako česte. Treća opcija je, pogađate, pješačenje.

Što se tiče prijevoza do Međimurja, trenutno je među studentima najpopularnije naći prijevoz preko Facebook grupe Tražim/Nudim prijevoz i preko Bla bla cara. Prednost je ta što u usporedbi s autobusom ili vlakom do odredišta stignete puno brže i puno jeftinije. Cijene u jednom smjeru kreću se od 25 do 35 kuna, odnosno prema dogovoru s vozačem. Ako se pitate je li to sigurno, trebate imati na umu da nikada ne znate kome sjedate u auto. Stoga prije bilo kakvog dogovora putem poruka ili mobitela provjerite profil osobe. U širokom luku zaobilazite osobe koje imaju neobična imena na profilu ili koriste čudne nadimke, kao i one koji stavljaju fotošopirane fotografije ili pak su ih preuzeli s nekih internetskih stranica. Vrijedi pogledati i imate li zajedničkih prijatelja. Sigurnije je putovati preko Bla bla cara gdje nakon svakog putovanja možete ocijeniti vozača, ali vozač i vama može dati ocjenu. Cijene su otprilike slične kao i kod prije navedene opcije.

Druga po redu najjeftinija opcija je prijevoz vlakom, ali je putovanje daleko duže. Recimo, za jedno putovanje od Čakovca do Zagreba možete potrošiti čak tri sata ako vlak stoji na skoro svakoj stanici do Zagreba. S druge strane, putovanjem vlakom možete iskoristiti pogodnost za studente, to jest popust od 50 posto za neograničen broj jednosmjernih i dvosmjernih putovanja u svim vlakovima. Kako biste ostvarili navedeni popust, morate prije toga na blagajni HŽ-a napraviti pametne kartice s profilom K-33x koja iznosi 50 kuna.

Osim ranije navedenim prijevoznim sredstvima, najčešće se putuje i autobusom na koji kao studenti, uz predočenje indexa ili x-ice, možete ostvariti popust od 35 posto. Tako jednosmjerna karta od Čakovca do Zagreba iznosi 69 kuna za studente. Uz to, ako imate prtljagu, morate platiti dodatnih 8 kuna. Na kraju, treba spomenuti Flixbus koji nudi jako povoljne karte za destinacije u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

Stipendije, potpore i studentski posao

Kako biste barem djelomično olakšali roditeljima mjesečne izdatke za troškove vašeg obrazovanja, prijavite se na neki natječaj za dobivanje stipendija. Više-manje svaka općina i grad u Međimurju na neki način stipendira bilo mjesečno bilo jednokratno studente s područja općine. Bitno je samo da na vrijeme izvršavate svoje studentske obaveze. Na jesen se vrlo dobro raspitajte u vezi njih u uredima gradske i lokalne samouprave da se ne desi da na vrijeme ne pošaljete svu potrebnu dokumentaciju i tako ostanete zakinuti. Osim toga, ako ne uspijete iz nekih razloga ostvariti pravo na stipendiju, možete tražiti po određenim uvjetima studentske kredite koje nakon završetka studija morate u mjesečnim ratama vraćati.

Za dodatan džeparac iskoristite svakako usluge studentskog servisa. Da biste mogli postati njegovim članom, potrebno je donijeti u njihov ured potvrdu o statusu redovitog studenta, dvije vaše fotografije, osobnu iskaznicu, studentsku iskaznicu i ugovor ili potvrdu o otvorenom žiroračunu u nekoj od banaka. Studentskih poslova ima na pretek, od dijeljenja letaka pa sve do težih fizičkih poslova, recimo, u skladištima ili čišćenje snijega u zimi. Na vama je izbor da odaberete što želite i volite raditi. Izgovora nema.

Zabava

Nikako nemojte biti studenti koji u svojih 5 ili 6 godina tijekom studija nisu korakom odmaknuli od svojeg stana i fakulteta. Veliki gradovi imaju niz mogućnosti, ponekad i besplatnih, koje bi bilo šteta ne iskoristiti. Ako volite prirodu, uputite se do Sljemena, Medvedgrada, Jaruna, Maksimira ili do Zoološkog vrta. Slobodno vrijeme možete iskoristiti i za odlazak na neki od najpoznatijih buvljaka, poput Hrelića ili na Britancu gdje možete po vrlo niskim cijena naći zanimljive predmete, odjeću, nakit ili pak literaturu za faks.

Sportski tipovi imaju mogućnost po pristupačnim cijenama upisati teretane ili pak u vlastitom angažmanu otići na trčanje na nasip ili s kolegama dogovoriti sportska druženja na brojnim igralištima u gradu. Na primjer, upad na bazene kod Save iznosi samo 20 kuna, a u ljeto osvježenje možete potražiti na Bundeku ili na Jarunu. Zimi pak je vrlo popularno klizanje na Šalati i na Tomislavcu. Tu su dakako muzeji, kazališta i kina koja za studente imaju popuste koje svakako treba iskoristiti. Možete se također učlaniti u neke od mnogobrojnih studentskih udruga ili pak volontirati i tako učiniti koje dobro djelo.

Tijekom studentskih dana svakako iskoristite slobodne dane za neko od vrlo jeftinih studentskih putovanja. Na primjer, za 2.000 kuna možete vidjeti pet do šest europskih gradova u deset dana, a nisu preskupa ni putovanja u udaljenije zemlje. S druge strane, ako ne uspijete “zašparati” za neko od putovanja, iskoristite mogućnost studentskih razmjena u stranim državama sa stipendijama. Osim što ćete dobro naučiti jezik u novoj okolini, upoznat ćete nove kulture, razbiti predrasude i stereotipe te sklopiti nova prijateljstva. Za učenje jezika imate i mogućnost upisati neku od jeftinih škola stranih jezika. Ako želite učiti kineski ili arapski, moći ćete to učiniti potpuno besplatno.

Mjesta za izlaske u velikim gradovima ima doslovce na svakom koraku. Na koje ćete mjesto otići ovisi prije svega o glazbi koju slušate ili gdje je dobra ekipa. Vrlo brzo tijekom studiranja naučite gdje su najbolje fešte i gdje najjeftinije tulumariti pa ovdje nećemo ići u širinu. No na samom kraju, podsjećamo vas da ne propustite Međimursku feštu koja je top događaj svake jeseni i proljeća za svakog međimurskog studenta.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar