DONOSIMO NAJBOLJE INFORMACIJE: Kako do kuće ili stana do 100.000 eura?

prodaja stanova

Preko 2000 prijava za korištenje mjere subvencioniranih stambenih kredita stiglo je na adresu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u prva dva tjedna od početka natječaja koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. 

– Ograničenja u vidu broja subvencija nema, svi koji predaju valjanu dokumentaciju subvenciju će i dobiti. Za sve one koji nisu stigli pronaći odgovarajući stan ili kuću za ovaj rok prijava, moći će to učiniti dogodine, u ožujku i rujnu 2020., najavio je ministar Štromar.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Stambeni kredit može biti veći od 100.000 eura, ali APN subvencionira ratu kredita čiji iznos ne prelazi 100.000 eura. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Subvencija se produljuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a ove godine izglasane su i izmjene Zakona kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave kredita. U praksi to znači da će za obitelj koja ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina. 

Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija (OTP Banka, Podravska banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Karlovačka banka, Raiffeisen bank Austria, Istarska kreditna banka Umag, Erste&Steiermarkische bank, Samoborska banka, Croatia banka i Agram banka) koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, najniže do sada. Na natječaj se mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Kako u praksi funkcionira prijava na natječaj i što je sve potrebno za ispunjenje postavljenih uvjeta raspitali smo se iz prve ruke kod mladog para iz Međimurja koji je odlučio iskoristiti subvenciju koje daje država. 

Dosad smo živjeli u stanu u najmu. Htjeli smo konačno riješiti svoje stambeno pitanje. Kad smo vidjeli da je država raspisala natječaj, odlučili smo javiti se na natječaj. No, prije toga, preko godinu dana tražili smo kuću na području gornjeg Međimurja. Bilo je dosta problema kod pronalaska kuće, naglasio je mladi par. 

Kazali su nam da su u godinu dana obišli oko 15 kuća i vikendica koje su se prodavale. Jedan od problema je bio taj što je većina tih kuća bila prevelika, odnosno, više-manje sve su bile višekatnice s velikim okućnicama, livadama, njivama i šumama. 

To onda podrazumijeva puno vremena za košnju i uređenje okućnice, za što s obzirom na naše radno vrijeme nemamo vremena. Isto tako gledali smo prilazne puteve do kuće, jesu li blizu glavne ceste kako u zimi ne bi imali problema s čišćenjem snijega i vožnjom do posla. Nekoliko kuća bilo je na potencijalnom klizištu pa smo odmah odustali od tih opcija. Važan faktor bio je i grijanje, istaknuli su u razgovoru. 

Kako do državne subvencije? 

Krajem osmog mjeseca napokon su pronašli kuću po svom guštu u centru Svetog Martina na Muri. Nakon toga krenuli su u skupljanje svih papira koji su bili potrebni za početak: preslika osobne iskaznice, predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju traže odobravanje kredita, presliku zemljišnoknjižnog izvatka, uporabnu dozvolu za kuću, javnobilježničku ovjerenu izjavu da u vlasništvu nemaju stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti, da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće zbog potreba vlastitog stanovanja, kao i za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće te izjavu o pripadnosti nekretnine prema stupnju razvijenosti grada ili općine.

Nakon što smo pronašli kuću koju želimo kupiti i uvjerili se da je čestica 1/1, potpisali smo predugovor i dali akontaciju od 10 posto. Potom smo otišli na banku gdje su nas uputili detaljno što sve trebamo radi izrade procjene vrijednosti nekretnine te informacije o potrebnoj dokumentaciji za procjenu kreditne sposobnosti, objasnio nam je mladi par. 

Za razliku od prošlih godina novost je ove godine ta što je promijenjeni kriteriji za kreditnu sposobnost građana. Naime, banke izračun matematičke kreditne sposobnosti provode na temelju Ovršnog zakona koji određuje minimalni iznos plaće koji mora ostati nakon svih zaduženja, uzimajući u obzir prosječnu neto plaću u Hrvatskoj.  Ako su primanja građana manja od prosječne neto plaće koja sada iznosi 6237 kuna, takozvana osnovica za život je ¾ plaće uz uvjet da to ne prelazi dvije trećine prosječne plaće u Hrvatskoj, odnosno 4158 kuna. To znači da se građanin može zadužiti do ¼ svojih primanja. 

Osnovica za život povećana je za otprilike 2000 kuna u usporedbi s prethodnim godina što predstavlja problem jer su u Međimurju male plaće. U našem slučaju je bilo dobro što su nam poslodavci u posljednjih godinu dana povećali plaću pa smo uspjeli proći procjenu kreditne sposobnosti. Na banku je bilo potrebno odnijeti puno potvrda i izjava, hodanja amo-tamo, od poslodavca, javnog bilježnika do banke, ispričali su nam zavrzlame s kojima su se susreli kada su pribavljali sve potrebne papire. 

U tom periodu banka je poslala procjenitelja nekretnine na teren koji je u njihovom slučaju u roku od dva dana došao procijeniti kuću koju žele kupiti. Kada je bila prikupljena sva dokumentacija, banka je odobrila kredit i poslala ga u APN, a kad APN odobri zahtjev za subvencioniranje kredita, u banci potpisujete Ugovor o stambenom kreditu. Trajanje tog postupka ovisi od banke do banke, no traje najduže do mjesec dana. 

Prema informacijama koje je objavilo Ministarstvo graditeljstva svi koji su poslali potpunu dokumentaciju dobit će subvenciju. U banci su nam kazali da će prve isplate biti krajem studenog, kazali su u nastavku u nadi da će im odobriti subvenciju.  

Ovaj mladi par kod banke će uzeti kredit od 77000 eura te će im, uz subvenciju, mjesečna rata kredita iznositi 1800 kuna prvih pet godina. Ako u budućnosti dobe jedno dijete, subvencija će se produžiti za još dvije godine.  

 

Ostavi komentar