David Štampar: Danas je povijesni dan za međimurske vinogradare!

Međimurska županija u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, uspješno je realizirala desetogodišnji projekt Klonske selekcije autohtone međimurske sorte pušipel te izdvajanje klonova, a sve s ciljem brendiranja pušipela kao međimurske zaštićene robne marke.

Tim je povodom danas, petak 18. lipnja 2021., u Domu kulture u Štrigovi održana svečanost potpisivanja Sporazuma vezanog uz nastavak suradnje oko oplemenjivačkih prava i matičnog nasada klonova između Međimurske županije, Agronomskog fakulteta i Društva vinogradara i vinara Hortus Croatie.

Okupili smo se da prezentiramo rezultate selekcije, a projekt smo započeli da svi imamo dugoročnu korist, odnosno izbor kvalitetnih sadnih materijala – klonova. Ovim sporazumom nastojali smo urediti odnos između nas i Međimurske županije kao nosioca otkupljivačkih prava na selektirane klonove te isto tako s Udrugom Hortus Croatiae koji će biti primarni korisnik prava u budućnosti, rekao je voditelj projekta i predstavnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Darko Preiner.

Predsjednik Udruge Hortus Croatiae David Štampar istaknuo je da je to povijesni trenutak za međimurske vinogradare i vinare.

To je jedan dobar temelj za podizanje kvalitete u budućnosti. Naši vinari iz Udruge znaju da ćemo ove klonove i dalje saditi, ali njih mogu saditi i drugi vinogradari koji nisu u našoj udruzi, istaknuo je u nastavku Štampar.

Prisutnim vinogradarima obratio se i međimurski župan Matija Posavec.

Svake godine kada dođete u Štrigovu i posjetite naše vinogradare kod svakoga svaki put vidite nešto novo. Ili novi vinograd, novu kušaonicu, ili pak ulaganje u infrastrukturu. Na tome sve čestitke i puno poštovanje, naglasio je župan Posavec.

U nastavku je dodao: – S ovim projektom započeli smo prije deset godina jer želimo promišljati u budućnost i dati priliku vinarima da imaju jednu izvornost koju oni dalje kroz svoje proizvode mogu brendirati kao nešto autohtono međimursko, autohtono štrigovsko. 

Istaknuo je da u narednom razdoblju uz naša vina, gastronomiju, vidikovac na Mađerkinom bregu i popularizaciju sv. Jeronima ne strahuje za razvoj turizma.

Kada će se izgraditi vidikovac suočit ćemo se s povećanim priljevom stranih i domaćih gostiju na ovom području i za to moramo biti spremni. Zato mi je drago što vinarske obitelji ulažu u infrastrukturu te iz godine u godine proizvode kvalitetna vina koja osvajaju međunarodne nagrade, zaključio je Posavec.

 

Ostavi komentar