Čak dvije internet prijevaru u istom danu: Oboje prevareni na internetskom oglasniku

Prijevara putem interneta, ilustracija
Prijevara putem interneta, ilustracija

 U srijedu, 29. rujna 2021. godine policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 36-godišnjakinje kojom prijavljuje prijevaru putem Interneta, izvijestili su iz PU međimurske. 

Naime, oštećena je objavila oglas putem internetskog oglasnika o prodaji raznih predmeta. Potom joj se javila nepoznata osoba s kojom je dogovorila prodaju, na što joj je osoba dostavila lažno kreiranu internetsku poveznicu (link) gdje je trebalo upisati podatke radi primanja uplate. Nakon što je upisala podatke bankovne kartice, nepoznata osoba je s njenog računa obavila neovlaštenu transakciju od nekoliko tisuća kuna.

U srijedu, 29. rujna 2021. godine policijski službenici Policijske postaje Prelog zaprimili su kaznenu prijavu 32-godišnjaka kojom također prijavljuje prijevaru putem Interneta.

Oštećeni je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju predmeta. Potom je, nakon dogovora o prodaji putem internetske poveznice koju je zaprimio od nepoznate osobe, a radi primanja uplate, unio podatke bankovne kartice i CVV broja, temeljem čega je nepoznata osoba obavila neovlaštenu transakciju od više tisuća kuna.

SAVJETI GRAĐANIMA

I ovi slučajevi povod su da još jednom upozorimo i savjetujemo sve građane, da budu oprezni prilikom plaćanja na Internetu, da zaštite svoje osobne podatke i podatke bankovnih kartica.

Građanima skrećemo pažnju da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare, te da za potrebe uplate na račun prilikom prodaje na internetskom oglasniku, potencijalnom kupcu nikada ne dostavljaju podatke sa platne kartice, poput PIN-a ili CVV broja, nego isključivo IBAN, odnosno broj računa.

Kupujte samo na sigurnim stranicama, a prije nego što ostavite podatke s kartice, provjerite da li se pojavljuje simbol lokota na pretraživaču. Adresa stranice će se iz „http“ promijeniti u „https“ ukoliko je povezivanje sigurno.

 

Ostavi komentar