Vana Gaćina: Interaktivna svjetlosno-zvučna instalacija III-IV u zgradi Scheier

III-IV_interaktivna_izložba_scheier_nove_prakse

Recentno ostvarenje umjetnice Vane Gaćine izložbeni prostor zgrade Scheier transformirat će u kompleksni interaktivni sustav koji funkcionira na relaciji tijelo-senzor-svjetlo-zvuk. Posjetitelji izložbe imat će priliku kroz svoj angažman promisliti, doživjeti i vidjeti djelo koje spaja elemente iz područja inženjerstva, elektronike, glazbe i znanosti.

Otvorenjeizložbe interaktivno svjetlosno-zvučne instalacije III-IV autorice Vane Gaćine bit će u subotu, 23. studenog 2019. godine s početkom u 18 sati u Izložbenom prostoru zgrade Scheier.

Umjetnica Vana Gaćina, akademska slikarica, diplomirala je u Zagrebu, a u želji za pokretanjem svojih slika na magisteriju Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani usmjerava se na video umjetnost i istraživanje mogućnosti spajanja umjetnosti i tehnologije. Glavni interesi su joj istraživanje klasične forme te njena reprodukcija putem analognih i digitalnih medija. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a do sad je izlagala na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Izložba interaktivno svjetlosno-zvučne instalacije III-IV autorice Vane Gaćine publici daje uvid u interaktivni ambijent obogaćen elementima iz područja tehnologije, inženjerstva, glazbe i znanosti, a s druge strane u umjetničko istraživanje oblika, crtačke i slikarske forme te konačno i preispitivanje funkcije umjetničkog djela.

– U recentnom ostvarenju umjetnica kao polazište koristi apstraktan, olovkom izveden crtež digitalno repliciran na kuglama (light-box) koje su na principu električnih zavojnica povezane s kompjuterom. Približavanjem zavojnicama stvara se energija potrebna za aktivaciju bljeska. Stalnom promjenom energije mijenja se jačina svjetlosti što optički senzori procesuiraju u zvučne promjene. Ovakvim pristupom osvjetljenja i ozvučenja omogućen je uvid u same pore crteža gdje čak i najsitniji detalji dolaze do izražaja. Transformirajući galerijski prostor u kompleksni interaktivni sustav koji funkcionira na relaciji ljudsko tijelo – senzor – svjetlo – zvuk, autorica stvara situacije u kojima promatrač, istražujući komunikaciju s radovima, doprinosi artikulaciji njihovog mogućeg značenja.“ Marija Stipišić Vuković

Izložba je otvorena do 30. studenog 2019 godine.Vrata zgrade Scheier u vrijeme trajanja izložbe otvorena su od utorka do subote 9 – 12  sati te od ponedjeljka do petka 18– 21 sat. Ulaz je besplatan.

III-IV_Vana_Gaćina_Nove prakse_Scheier

Zadnji program 2019. i najava poziva za nove programe

Izložba #pivilion_dot_net umjetničke organizacije Format C koja se otvara 9. prosinca 2019. u 18 sati decentralizirana je internetska izložba hrvatske digitalne umjetnosti i kustoskih koncepata, a ujedno i zadnji program u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier u 2019. godini.

Izložbu će popratiti besplatna radionica putem koje će polaznici imati priliku istražiti kulturnu i umjetničku kreaciju na mjestu susreta digitalne i hipermedijske umjetnosti, etičkog haktivizma i sistemskog upravljanja. Prezentaciju sadržaja radionice (dostupna putem Tor preglednika) pronađite na: pivilionumi6b3kg.onion/w, a na radionicu se možete prijaviti već sada putem maila [email protected] .

Novi javni natječaj za financiranje 20 društveno-kulturnih i umjetničkih programa u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier bit će objavljen u prosincu. Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook,Instagram). Ulaz na sve programe je besplatan. 

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar