U Muzeju Međimurja uskoro izložba Slobodana Benkovića Boća

Muzej Međimurja

Početkom listopada u Izložbenom salonu bit će otvorena Retrospektivna izložba Slobodana Benkovića Boća koju organizira Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec. Kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Karmen Farkaš i prof. Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske, od početka tekuće godine obilaze teren i fotografiraju sva dostupna djela akademskoga slikara-grafičara Slobodana Benkovića Boća (Zagreb, 1943. – Novi Marof, 2005.) kako bi publici što temeljitije predstavili opus našega prerano preminuloga slikara koji nas je napustio prije četrnaest godina. Slobodan Benković (Zagreb,1943. – Novi Marof, 2005.) završio je Gimnaziju i Pedagošku akademiju u Čakovcu, a zatim nastavio studij na zagrebačkoj ALU-i gdje je diplomirao u klasi prof. Marijana Detonija 1971. godine. Radio je kao likovni pedagog u Graditeljskoj školi, ali i na drugim čakovečkim srednjim školama. Bio je član HDLU-a u Zagrebu i Međimurju.

Samostalno je izlagao u Muzeju Međimurja 1979., 1985. i 2004. te na svim skupnim izložbama umjetnika sjeverozapadne Hrvatske. Nekoliko njegovih djela je u fundusu Zbirke umjetnika Međimurja i dio su stalnoga galerijskog postava MMČ-a.

Ova će izložba biti svojevrsni hommage i sjećanje na prijatelja, umjetnika i iznimnoga profesora koji je svojim originalnim stilom zaslužio da bude trajno zabilježen u akademskim krugovima sjeverozapadne hrvatske umjetnosti kao i u suvremenom hrvatskom slikarstvu. Postav izložbe zamišljen je kao pogled na sve faze umjetnikova stvaranja.

Djela će biti sistematizirana od najranijeg nastanka, pa sve do posljednje faze i zadnjih radova. Tematski će biti obuhvaćeni svi omiljeni umjetnikovi motivi kao što su zagorski pejzaži, vaze s cvijećem, vrbe, poliptisi, apstakcije. Izložba će osim retrospektivnog karaktera biti i pravi estetski doživljaj, koji je bio toliko svojstven Benkovićevoj umjetnosti. Na izložbi će neka djela biti po prvi put prikazana, a danas se nalaze u privatnoj obiteljskoj zbirci koja zadivljuje bogatim i raznolikim opusom.

Izložba Slobodana Benkovića Boća u Muzeju Međimurja, svakako će biti poseban kulturni događaj, najavljuje autorica izložbe i predgovora prof. Karmen Farkaš.

Ostavi komentar