U Muzeju Međimurja premijera novih filmova na temu lončarstva i medičarstva

U sklopu Dana europske baštine u ponedjeljak, 23. rujna 2019. godine u 10 sati, u Muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec premijerno će biti prikazana dva nova filma o nematerijalnoj baštini Međimurja: „Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske“ i „Medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije“.

Medičarstvo i lončarstvo obrti su koji su dobro poznati Međimurcima. Oba su zaštićena kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske, a medičarstvo je od 2010. godine upisano i na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO.

U fokusu ovih filmova u kratkoj formi su nositelji vještina s područja Međimurja koji ova dva zaštićena nematerijalna kulturna dobra održavaju živima. Uslijed opadanja broja obrtnika, u Međimurju djeluju tek dva lončarska i tri medičarska obrta.


Prije prikazivanja filmova uvodno će o nematerijalnoj baštini govoriti pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga te kustosica MMČ-a Janja Kovač koja će predstaviti projekt „Dokumentiranje nematerijalne baštine Međimurja“ u sklopu kojeg je dosad snimljeno šest filmova.


Ova su dva umijeća vezana uz sajmove na kojima se uvijek ispreplitalo mnoštvo boja, mirisa i zvukova. U zabavnu atmosferu prirodnog okruženja ovih dvaju obrta odvest će nas Lea Šprajc (glas, gitara) i Neven Kolarić (cimbal) kolažom međimurskih popevki.
Događaj organiziraju Muzej Međimurja Čakovec i Konzervatorski odjel u Varaždinu, a snimanje filmova financijski su omogućili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Oba filma su snimljena u suradnji s tvrtkom „Reci da“. Ulaz je besplatan.

foto: “Reci da”

Ostavi komentar