Snježana i Dragutin Bali iz Donje Dubrave prvi puta međimurskoj javnosti predstavljaju svoju zbirku slika

Snježana i Dragutin Bali
Supružnici Snježana i Dragutin Bali: - U slikama i zbirci doma svakodnevno uživamo. Tu ljepotu htjeli smo podijeliti s međimurskom likovnom publikom

– Pa nekaj smo skupili.” jedna je od rečenica koja je zainteresirala i potakla likovnog kritičara Marijana Špoljara da prije nekoliko godina upozna supružnike Bali iz Donje Dubrave i organizira likovnu izložbu u Koprivnici predstavljajući izbor autora i djela iz njihove zbirke djela iz moderne hrvatske umjetnosti.

press zbirka Bali
Marina Oskoruš, Marijan Špoljar, Dragutin Bali i Maša Hrustek Sobočan

Ovog će proljeća i međimurska likovna publika imati priliku u čak dva izložbena prostora razgledati 80-tak radova od ukupno 150 radova umjetničke zbirke Bali koju godinama ustrajno sa senzibilitetom za likovnost nadograđuju brojčano i kvalitativno supružnici Snježana i Dragutin Bali. Domaćini zajedničke izložbe Zbirka “Bali” bit će Muzej Međimurja Čakovec i Centar za kulturu Čakovec. Najavili su je danas na konferenciji za medije održanoj u Muzejskom informativnom centru Dragutin Bali, Marijan Špoljar, Maša Hrustek Sobočan i Marina Oskoruš.

Dragutin Bali
Dragutin Bali, poduzetnik iz Donje Dubrave i strastveni kolekcionar umjetnina

Poduzetnik Dragutin Bali zahvaljujući Muzeju i Centru na prilici izlaganja u njihovim prostorima istakao je kako je kad je prije gotovo deset godina zajedno sa suprugom Snježanom krenuo u formiranje zbirke želio stvoriti nešto što će uz njihov posao u gospodarstvu ostati, nešto u čemu će moći uživati ne samo oni, već i generacije nakon njih:

– Naša zbirka nije naslijeđena. Sve smo sami prikupili mada je danas ponekad i teško doći do određenih autora jer je malo slobodnih slika. Naša zbirka nije završena i ubuduće ćemo je nadograđivati i još se više orijentirati prema suvremenoj umjetnosti.

Ravnateljica Muzeja Međimurja predstavila je sadržaj izložbe: – Radovi hrvatske moderne i međuratnog slikarstva (od slika Slave Raškaj, Medovića, Bukovca, Kraljevića, Račića, Becića, Vidovića, Uzelca, Joba do Gecana i drugih) bit će predstavljena u izložbenom salonu Muzeja, a poslijeratno slikarstvo i suvremena produkcija (od 50-tih godina do danas, od Dulčića, Ivančića, Murtića, Sedera, Kožarića, Šuteja do Bućana i drugih mlađih autora) bit će izložena u izložbenom prostoru Centa za kulturu.

– Njihova je kolekcija modernog hrvatskog slikarstva slabo poznata široj kulturnoj javnosti, gotovo nepoznata u međimurskoj sredini. Hvala im što su omogućili svečanost likovne umjetnosti u Čakovcu. Inspirativan su primjer kako gospodarstvenici mogu imali ljubav i strast prema umjetnosti. Likovna publika imat će priliku upoznati se sa 120 godina povijesti likovne scene i umjetnosti. Bit će to likovno-umjetnička fešta u Čakovcu. kazala je Marina Oskoruš, voditeljica filmske i izložbene djelatnosti Centra za kulturu Čakovec.

Otvorenje izložbe je u petak 23. ožujka u Muzeju Međimurja i Centru za kulturu Čakovec. Moći će se razgledati do 29. travnja. Jedan od pokrovitelja izložbe su i “Međimurske novine”.

foto: rr

VLAHO BUKOVAC
Vlaho Bukovac – jedna od slika u vlasništvu obitelji Bali

Ostavi komentar