4.4 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

AGRA poljoprivredni sajam u Gornjoj Radgoni predstavlja digitalizaciju, robotiku i dronove u poljoprivredi

Tradicionalni sajam AGRA 2019 u Gornjoj Radgoni u Sloveniji održava se od 24. do 29. kolovoza. Jedan je od najznačajnijih poljoprivredno-prehrambenih sajmova u Europskoj uniji i državama u okruženju. Naglasci su stavljeni na digitalizaciju u poljoprivredi i preradi. Uz tematske stručne skupove bit će prikazani i praktični radovi robota i dronova za primjenu u poljoprivredi.

Međunarodna sajamska izložba prikazat će novosti, vrhunsku tehniku i tehnologiju za poljoprivredu, šumarstvo, prehrambenu industriju kao i za vinogradarstvo i vinarstvo.

Za potrebe suvremene proizvodnje i uzgoja prikazat će se oprema, sjemenska roba te sredstva za prehranu i zaštitu bilja i životinja. Posjetitelji će moći uživati u najboljim proizvodima, hrani i vinu. U prvom planu bit će nove generacije poljoprivrednih proizvođača koji će svoje proizvode nuditi na tržnici mladih poljoprivrednika.

AGRA će ove godine posvetiti pozornost i ekološkoj poljoprivredi. Na stručnim izložbama goveda, konja i ostalih životinja, uz atraktivne prezentacije na manježu, na bujnim sajamskim vrtovima i šumsko-parkovnim nasadima prikazat će se spoj najbolje tradicije i suvremene održive prakse.

Dobar osjećaj na sajmu popunit će ponuda odlične hrane iz okolice. Upravo taj segment bit će u glavnoj ulozi na Danu gastronomije na kojem će se najaviti Slovenija kao Europska gastronomska regija 2021.

U tradicionalnoj Agrinoj kuhinji ugledni kuharski majstori svakodnevno će posjetiteljima nuditi kulinarske specijalitete pripremljene iz namirnica koje su bile nagrađene na stručnim ocjenjivanjima kvalitete kao i iz svježeg povrća ubranog na sajamskim vrtovima.

Dan prije otvorenja sajma održat će se konferencija europskih ministara poljoprivrede u Ptuju, a u subotu će svi ministri biti na sajmu. Popis pozvanih obuhvaća sve ministre država članica EU, država kandidatkinja za članice kao i potencijalnih kandidatkinja.

Osim države partnera, austrijske Štajerske, svoja nacionalna predstavljanja najavile su i Mađarska, Hrvatska, sjeverna Makedonija, Poljska, Bugarska i Vijetnam. Predstavit će se i projekt “City Cooperation II” koji povezuje 24 mjesta susjednih Slovenije, Austrije i Mađarske. Međunarodni kooperacijski susret MEET4BUSINESS AGRA 2019 koji u suradnji organiziraju Pomurski sajam i Mariborska razvojna agencija/Enterprise Europe Network privući će kupce i uvoznike koji su posebno zanimljivi slovenskim i vanjskim poduzećima.

Prema dugoj tradiciji, na Agri će biti poučno, korisno i zabavno, ne samo za poslovni svijet, poljoprivrednike i profesionalce, nego za sve koji traže ukusnu i zdravu hranu, proizvedenu s poštovanjem prema čovjeku i okolini.

Naši vinari i medari okitili se medaljama

Tradicionalno se u sklopu sajma ocjenjuju i nagrađuju poljoprivredni proizvodi. Ocjenjivanje se obavlja tijekom lipnja i srpnja, da bi ocjene bile poznate do održavanja sajma. Ove godine među nagrađenima su i međimurski vinari i medari. Vinogradarstvo i vinarstvo Borisa Novaka odvojilo je dvije zlatne medalje za Pušipel prestige i Muškat žuti. Vinska kuća Hažić dvije srebrne medalje za Tramince mirisave. Štampar obrt za vinogradarstvo i podrumarstvo dvije srebrne medalje za Pušipl i Sauvignon i OPG vina Kunčić dvije srebrne medalje za Muškat žuti i Pušipl. Dva međimurska medara za svoje medove osvojili su zlatne medalje. Pčelarstvo Trupković za med od bagrema, a Dražen Bogdan također zlatnu medalju za med od bagrema.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,194FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE