10.2 C
Čakovec
Petak, 31 ožujka, 2023

Ventfast iz Podturna: Ventilirajuće fasade – novi hit na tržištu

Dražen Posavec: – Cilj nam je da kupci budu zadovoljni, da svaki odrađeni posao bude najbolja referenca za buduće poslove i da nas sami kupci preporučuju. Na fasade dajemo gotovo doživotnu garanciju, za materijale za izradu ona iznosi 30 godina, pa smatramo da toliko treba garantirati i za odrađeni posao.

Jedna od najmlađih međimurskih tvrtki, Venfast d.o.o. iz Podturna, vrlo uspješno razvija specijalnu djelatnost u području građevinarstva – postavljanje i izradu ventilirajućih fasada. Te fasade imaju niz prednosti pred klasičnim toplinskim fasadama, no kako su znatno skuplje, investitori se za njih odlučuju kad objektima žele dati posebnu profinjenost i osobnost.
Tvrtka Venfast d.o.o. osnovana je 2018. godine i u stopostotnom je privatnom vlasništvu. Osnovna su djelatnost tvrtke izvođenje ventilirajućih fasada, dobava kompletnog materijala za izradu te vrste fasada, podkonstrukcije, izolacije i završne obloge, izrada statike fasade te izbor rastera i detalja ventilirajuće fasade, kao i pomoć projektantima s obzirom na to da se radi o relativno novoj vrsti fasade na našim prostorima.

Brzo sušenje vlage i štednja energije

Ventilirana fasada predstavlja fasadni sustav kod kojeg se između toplinske izolacije i finalnog fasadnog sloja nalazi ventilirani zračni sloj. Time se postiže kruženje zraka u fasadnom sustavu, što omogućava brže sušenje vlage u objektu – ljeti sprječava pregrijavanje unutrašnjih prostorija, a zimi brzo hlađenje jer se odstranjuje vlaga i time se štedi energija.
Sustav ventilirajućih fasada pokazao se u Europi i u svijetu vrlo učinkovitim, kako u toplijim, tako i hladnim krajevima Zemlje. Usavršen je uz pomoć najmodernije tehnologije te postaje posebno važan za toplinsku i vremensku zaštitu zgrada. Mnogobrojne mogućnosti oblikovanja ventilirajuće fasade nude prostor i za inovacije i osobni stil.
Izgled i materijali fasade mogu se kombinirati u suradnji s naručiteljem. Iznimne karakteristike zaštite od zvuka i požara čine taj fasadni sustav visokofunkcionalnim građevinskim elementom, koji je posebno izdržljiv zbog male osjetljivosti na oštećenja.

Zlatna kuna za uspješno poslovanje

Venfast d.o.o. dobitnik je nagrade Zlatna kuna za proteklu godinu, a zapošljava 15 stručnih montera ventiliranih fasada s dugogodišnjom iskustvom u montaži. Tvrtku Venfast d.o.o. osnovao je vlasnik i direktor Dražen Posavec koji ima 30 godina iskustva u toj branši, da bi s krajem 2018. godine osnovao vlastitu tvrtku. Osnovati specijaliziranu tvrtku nije nimalo lako, pogotovo u današnjim turbulentnim poslovnim vremenima. O tome kaže:
– Imao sam i malo sreće u pronalaženju prvog investitora i prvog posla, a radi se o stambenom poslovnom kompleksu Gruž u Dubrovniku. Taj posao nam je sufinanciranjem uvelike pomogao u kupnji preko potrebnog specijaliziranog alata za montažu ventilirajućih fasada.

Za pola godine već smo bili uhodani i sve je išlo kako smo zamislili. Uspješno smo se razvijali i danas tvrtka sve svoje obveze plaća na dan te daje po našem mišljenju odlične plaće u hrvatskim okvirima. Uz plaću koja s dodacima iznosi od 1500 do 2000 € neto, uz navedenu plaću zaposlenici tijekom godine dobivaju i razne dodatke u iznosu cca 1500 € od čega se isplaćuje „božićnica“ u iznosu od tisuću eura.
Postavljanje ventilirajućih fasada složen je i zahtjevan posao, pa mnogo toga ovisi o timskom radu petnaestak zaposlenika. U planu nam je zaposliti još jednu stručnu osobu u vidu tehničara ili inženjera s iskustvom s gradilišta.
Dražen Posavec naglašava da nije cilj tvrtke zaposliti što više djelatnika, već dio poslova prepustiti kooperantima, radi veće fleksibilnosti na tržištu.
Tržište za ventilirajuće fasade jea specifično i ekskluzivno, one su naime skuplje od običnih fasada za oko od pet do šest puta, ovisno o materijalima koji se u njih ugrađuju i potrebnim svojstvima. Zbog toga tvrtka ima svoje profilirane kupce s kojima godinama surađuje.

Kupci najčešće dolaze po preporuci

Kupci najčešće dolaze po preporuci, a djelatnost izrade ventilirajućih fasada ubrzano se razvija.

U posljednje vrijeme najznačajniji objekti na kojima je tvrtka Venfast obavila montažu ventilirajućih fasada su:

  • projekt Park kneževa u samom centru Zagreba za investitora VMD model d.o.o. iz Zagreba.
  • projekt Heinzelova – Darwinova u Zagrebu za investitora VMD standard d.o.o. iz Zagreba.
  • projekt Žičara Sljeme – gornja postaja u Zagrebu za investitora Grad Zagreb d.o.o.

U planu razvoja tvrtke je izgradnja skladišnog prostora i nabavka novih strojeva. Jedan od problema s kojim se susreće ta specijalizirana tvrtka je nabavka novih strojeva koji su iznimno skupi. Potrebno je uložiti po pola milijuna eura vlastitih sredstava jer za njih nema otvorenih linija preko EU fondova.

Novi izazov za tvrtku Ventfas d.o.o. je postavljanje oko 10.000 metara kvadratnih ventilirajućih fasada u vrijednosti od oko 15 milijuna kuna, odnosno oko dvaju milijuna eura, koju postavljaju na otoku Ugljanu, gdje se gradi kompleks ekskluzivnih vila za bogatiju klijentelu.

S obzirom na sve veću konkurenciju na europskom tržištu, Dražen Posavec naglašava:
– Cilj nam je da kupci budu zadovoljni, da svaki odrađeni posao bude najbolja referenca za buduće poslove i da nas sami kupci preporučuju. Na fasade dajemo gotovo doživotnu garanciju jer garancija na materijale za izradu je 30 godina, pa smatramo da toliko treba garantirati i za odrađeni posao. Materijali su uglavnom iz Njemačke, Austrije, Belgije i Švicarske, dok je aluminij iz istočne Europe.

Posljednjih se mjeseci tržište normalizira i vraća na uobičajene uvjete od prije pandemije, dok su pred godinu i pol rokovi isporuke materijala bili duži i od godinu dana.


VENTFAS d.o.o.
Matije Gupca 6
40317 PODTUREN
Dražen Posavec
M: +385 98 240 097

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,083FanoviLajkaj
619SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE