Znaš li točno zbog čega žene žive dulje od muškaraca? Nekoliko je razloga…

pitajmamu-prvih-sest-tjedana-vase-bebe-750x450
Žene žive duže?

Očekivana životna dob muške bebe rođene u 2016. godini bila je 80 godina, dok se za djevojčice rođene u isto vrijeme očekivalo 85 godina, a rezultati su to samo jednog od istraživanja provedena diljem svijeta posljednjih nekoliko godina. Danas sve bolje razumijemo zašto ljudi umiru, a istovremeno učimo i kako biološki, ali i bihevioralni faktori mogu objasniti zašto žene žive dulje od muškaraca, piše miss 7.24 sata

Iako mi žene u prosjeku živimo dulje od muškaraca, češće smo i bolesne, više posjećujemo doktore i dulje ostajemo u bolnicama nego što je to slučaj s muškarcima. Drugim riječima, iako bolesnije, živimo dulje. Jedno je objašnjenje to što žene pate od bolesti od koje se ne povezuju sa smrću.

Najčešće takve kronične bolesti su migrene, artritis i astma. Iako takve dijagnoze mogu dovesti do sveukupno lošijeg zdravlja, i dalje ne povećavaju rizik prerane smrti. S druge pak strane muškarci češće obolijevaju od bolesti koje ih mogu ubiti. Oni tako imaju više masnoga tkiva nakupljenog oko organa, dok se ženama to češće “hvata” ispod kože.

Upravo to masno tkivo stvara rizik pojave koronarnih srčanih bolesti, a to je ujedno i vodeći razlog smrti muškaraca u Australiji. Takve bolesti nastaju kao posljedica bioloških faktora i načina života, a glavni je razlog za takvu razliku u smrtnosti muškaraca i žena.

Još jedan od mogućih razloga što muškarci brže stare je testosteron zbog kojeg su im tijela krupnija i glas dublji, a to bi moglo ubrzati promjene povezane sa starenjem. Dok muškarcima testosteron moguće odmaže, nama jedan ženski faktor baš pomaže. Naime, zbog estrogena žene su u prednosti! Drugim riječima, dokle god ga naše tijelo proizvodi (prije menopauze) smanjene su nam šanse oboljenja od srčanih bolesti.

Muškarci između ostalog češće umiru zbog nesretnog slučaja poput prometnih nezgoda, padova, utapanja, trovanja i napada. Više puše, hrane se lošije i češće izbjegavaju vježbanje pa to dovodi do pojave dijabetesa, srčanog ili moždanog udara te demencije.

Ostavi komentar