Rokovo u Međimurju

Rokovo Draškovec
Rokovo u Draškovcu

I ove će se godine, u Draškovcu od 13.-16. kolovoza održati manifestacija “Rokovo u Međimurju“. Svakoga će se dana služiti sveta misa u 19 sati uz molitvu krunice i litanije sv. Roka. Trodnevnicu uoči Rokova predvodit će svakoga dana vlč. Antun Štefan, ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Na sam blagdan sv Roka moći će se razgledati izložba Kate Dolenec, „Anđeli u liku i slici“. Na Rokovo, u petak 16. kolovoza, jutarnja misa biti će u 7:30, sveta misa uz poseban blagoslov bolesnika služit će se u 9 sati. U 10:40 kreće svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka, a središnje misno slavlje predvodit će monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka. Otkrit će se i bista umjetnici Kati Dolenec.

U popodnevnim satima održat će se „Draškovski sejem“, uz izložbu cvijeća i suvenira. Vjerska slavlja završit će večernjom misom, s početkom u 17 sati.

U večernjim satima održat će se humanitarna modna revija „Od Roka do našega doba“, a sav prihod darovat će se Udruzi slijepih Međimurske županije. Također će se održati i prodajna izložba parfema Tomislava Vrbanca, glavnog parfumera u Hrvatskoj parfemskoj kući.

Za organizaciju ovog događanja velike su zasluge sadašnjeg župnika u Draškovcu, velečasnog Matije Vonića, koji Rokovo u Međimurju, najvećim dijelom organizira uz pomoć župljana Župe sv. Roka, kojih je dio okupljen i u udrugu Prijatelji svetog Roka Draškovec. Duga je tradicija hodočašća svetom Roku.

Sve su župe iz Međimurja hodočastile na Rokovo u Draškovec, no drugim svjetskim ratom to je prestalo. Jedina župa koja je ustrajala u obnavljanju toga zavjeta svetom Roku je župa Goričan, koja neprekinuto dolazi na Rokovo u Draškovec svake godine. Zavjet sv. Roku se obnavlja svake godine i primjetno je povećanje broja hodočasnika iz cijeloga Međimurja.

Ostavi komentar