10.6 C
Čakovec
Subota, 13 travnja, 2024

Svjetska zdravstvene organizacija je proglasila završetak pandemije Covid-19

Covid-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu, priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

To je jedan od ključnih koraka prema okončanju pandemije koja je odnijela više od 6,9 milijuna života i poremetila svjetsko gospodarstvo.

Prošle su tri godine otkako je ta agencija Ujedinjenih naroda proglasila covid-19 svjetskom zdravstvenom opasnošću.

Taj status je omogućio da se svijet usredotoči na covid-19 kao na veliku zdravstvenu prijetnju te potaknuo suradnju na globalnoj razini glede cjepiva i lijekova za suzbijanje te bolesti.

“Jučer se Odbor za izvanredna stanja sastao po 15. put i preporučio mi da proglasim kraj javnozdravstvene krize od međunarodnog značaja. Prihvatio sam savjet i stoga s velikom nadom objavljujem da je covid-19, kao globalna zdravstvena kriza, gotov”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odluka pokazuje da je svijet ostvario napredak, ali covid-19 će i dalje biti s nama, iako više ne predstavlja zdravstvenu krizu, priopćio je WHO.

Prema podacima WHO-a, stopa smrtnosti je pala s više od 100.000 ljudi tjedno u siječnju 2021. na oko 3500 u tjednu do 24. travnja ove godine. -Međutim, to ne znači da je covid-19 nestao, upozorio je Ghebreyesus.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,151FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Zack Dust u live svirci petkom

Zack Dust

Imitatorski show by Danko Ažić

Imitator Danko Ažić