SRETAN IMENDAN: Danas svoj dan slave Kristine, Tine i Kike!

Na dan 13. veljače Kristine slave imendan, a tim povodom provjerili smo podrijetlo ovog imena i kakve su osobe koje ga nose.

Kristina je latinsko ime izvedeno od grčke riječi Christós, što znači ‘kršćanin’, ‘kršten’, ‘koji vjeruje u Boga’, a ima i druga tumačenja povezana s kršćanstvom. U svom korijenu ima riječ Krist (od Isusa Krista), koja je isprva bila oznaka za zvanje, odnosno titulu, a tek je poslije postala dio Isusova imena.

Kako se ime Kristina vezuje za čin svetog krštenja te za ime Isusa Krista, ima i slijedeća značenja: ‘žena kršćanka’, ‘kći Božja’, ‘bezgrešna’, ‘ona koja je dar od Boga’, ‘žena koju je sam Gospod poslao među ljude’. Kristine često imaju nadimke, a popularni su Tina, Kika i Kris.

Osobe koje nose ime Kristina često se opisuje kao vrlo dobrodušne i uvijek spremne da saslušaju i utješe druge ljude. Kada se sprijateljite s Kristinom, možete biti sigurni da ste pronašli pravu prijateljicu za čitav život.

Kristine također krasi skromnost i dosta su privatne osobe sklone “podići zidove” kako bi zaštitile svoje srce od ljudi koji ih žele povrijediti. Isprva se njezina osobnost može činiti teškom i nimalo jednostavnom i lakom da se nosite s njom, ali ako vam je dovoljno stalo da se zbližite s Kristinom, ti će se zidovi srušiti.

Neke od slavnih žena koje nose ovo ime su Christina Aguilera, Christina Ricci, Christina Applegate, Christina Hendricks i Christina Milian.

Ostavi komentar