Siniša Vrbanec iz Mihovljana savjetuje: Na krovu se ne smije šparati!

Može li se uštedjeti na krovu i na što treba paziti, razgovarali smo sa Sinišom Vrbancom, vlasnikom tesarskog obrta Kika iz Mihovljana, koji posluje već dvadeset godina. On nam je rekao: – Krov je kapa cijele kuće i važno je da je dobro i kvalitetno izveden. Osobno preporučujem prirodne materijale – prije svega glineni crijep, daske. Ima zgrada na kojima je glineni crijep po 500 godina i mislim da je to itekako velika garancija. Danas proizvođači crijepa daju garanciju čak 50 godina pa kad birate pokrov trebalo bi i o tome voditi računa. Na krovištu se ne isplati šparati jer od krovišta sve počinje i jako je važno da je krov dobro projektiran. Danas se rade velika krovišta gdje posebno treba pripaziti na statiku. Treba i razmišljati čim je na krovu manje proboja smanjuje se i mogućnost prokišnjavanja.

Limeni krovovi?

Dobri limeni krovovi su jako skupi. Zbog kondenzacije često se događa da upravo takvi krovovi počnu hrđati iznutra. Uzmite za primjer auto koji je napravljen od puno debljeg lima i bojan vrhunskim bojama pa ipak za neko vrijeme počinje hrđati. S limenim krovom vam je isto.

Ravni krov?

Ravni krovovi budu za 10 godina možda ipak kosi. Kod njih je izvedba od velike važnosti.  Treba dobro iskombinirati limara i izolatere jer u protivnom može nastati puno problema. Danas su se počele betonirati kose ploče na krovu. Mislim da ih treba maksimalno izbjegavati. Treba misliti o prirodnim materijalima poput drva, gline jer je važno biti okružen zdravim okolišom.

Krovni prozori?

Ako trebate više svjetla preporučujem krovne prozore. Pritom je Velux najbolji, a treba voditi računa o proboju na krovu, limariji, snijegu, ledu…Jedino ako trebate više prostora onda jakrlin. Krovni prozor je financijski isplativije rješenje i daje više svjetla.

Sjajni crijep?

Uglavnom se plaća sjaj. Ispod i sa strane nema glazuru, a i prilikom transporta dosta se ošteti. Jedino je otporniji na mahovinu. Trend je stavljati glazirane crjepove. Kuća dobiva na estetici.

Što kad krov prokišnjava?

Događa se, ima i reklamacija, no treba pogledati gdje pušta. Češće je to na limarskim spojevima.

Paropropusna, vodonepropusna folija?

Do pred desetak godina stavljale su se folije koje nisu podnosile visoke temperature. Danas se to promijenilo i kad se takva folija kupuje gleda se da je granulacije 140 do 150, te izdržljivosti minimalno od 90 stupnjeva Celzijevih te da je dobro napravljen zračni sloj na ventiliranom krovištu.

Krov i njegova pravilna izolacija od para uvelike utječu na funkcionalnost tijekom cijelog razdoblja uporabe. Bez obzira na vrstu krova i korištenog pokrova, što su njegove komponente izdržljivije, to će radni vijek krova biti duži. Naravno, to je moguće uz uvjet da su svi odvojeni elementi krova pravilno proizvedeni i sklopljeni i da cijela struktura zgrade djeluje na pravilan način.

Prijedlog idealnog krova:

  • glineni crijep
  • letve
  • kontra letve
  • Paropropusna folija
  • daska
  • minimalno 30 cm toplinske i zvučne izolacije (npr. staklena vuna)

Ostavi komentar