Kad redarima date ovlasti, računajte i na zadrte

Sigurnost, kontrola i ljudska prava čine tri stranice istog trokuta. Ravnoteža između njih je bitna da kontrola ne prevagne nad ljudskim pravima, a sigurnost bude zajamčena.

U korona-krizi sve je na vagi, a kontrola je uteg između sigurnosti i ljudskih prava. U obranu od koronavirusa izmišljeni su tzv. korona-redari. Ma koliko god to zanimanje ili dužnost bila zamišljena s dobrim namjerama konotacija je negativna. Moja prva asocijacija je usporedba s čuvarima ćudoređa u najzadrtijim arapskim zemljama koje ne vjeruju svojim građanima. Pogotovo ne ženama, koje u javnost ne mogu izaći bez pokrivala za cijelo tijelo. Tamo ćudoredni čuvari kontroliraju građane opremljeni šibama disciplinirajući ih ako procijene da su prekršili zadana pravila.

Zbog toga mi pomisao na tzv. korona-redare u podsvijesti izaziva nelagodu pri samoj nakani da odem u lokal. Nameće prisilne misli: hoću li u pravo vrijeme staviti masku na lice? Trebam li to učiniti odmah, još sjedeći za stolom ili kad sam se već digla u nakani da odem do toaleta? Te misli od mene stvaraju poslušnika, a guše slobodnog građanina.

Kad redarima date ovlasti, oni će se u njih unijeti sa svim svojim karakternim osobinama. Neki će u tome biti zadrti, a drugi fleksibilni. Gostima preostaje sloboda da biraju lokal ili se u njega više ne vraćaju.

Stožer zato mora biti pažljiv kod donošenja mjera. Do sada smo naučili da ako se zaključamo kao što smo bili zaključani na proljeće, virus neće nestati. To je slično borbi s komarcima. Odahnemo kad se zatvorimo u kuću zaštićenoj komarnicima. U kući smo sigurni, ali nas čekaju čim otvorimo vrata i ponovno bodu. U obrani od njih pomažu sprejevi, masti protiv uboda, ali koliko god ih tretirali, ne nestaju.

Jasno je da su liječnici i zdravstveno osoblje na prvim linijama obrane od koronavirusa izmoreni od iscrpljujuće bitke za spašavanje oboljelih. Pomažemo im pridržavajući se mjera da su manje natrpani liječenjem bolesnika. No, zdravstveni sustav bi u suradnji s vladom trebao osigurati dovoljno ekipa da jedni te isti ljudi ne pregore u poslu. Novaca ima. Da ga nema, zar bi se mimo poreznika i čuvara zakona prelijevao u privatne umjesto javne blagajne?

Ostavi komentar