Kako odabrati savršen madrac i konačno se naspavati?

Odabir pravog madraca nije lak zadatak, vjerujemo da ćete se složiti s nama. Morate se riješiti starog, a zatim odabrati novi između pregršt opcija, proizvođača, vrsta i materijala. Za to treba puno vremena kojeg u ovom užurbanom dobu rijetko tko ima, zar ne? Na vašu sreću, ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da brže pronađete idealan madrac koji će vam izvrsno služiti godinama i uz kojeg ćete se konačno kvalitetno naspavati!

Madraci za krevet pružaju temelj za spavanje, a odabir pravog može bitno utjecati na udobnost, dok spavanje na pogrešnom madracu može utjecati na odmor stvarajući bol, napetost ili druge probleme.

Trebate li novi madrac?

Općenito gledajući, nakon okvirno osam godina najvjerojatnije će vam trebati novi madrac. Naravno, to ovisi o kvaliteti, izdržljivosti i materijalu. No, ako se redovito budite s bolovima u donjem dijelu leđa ili vrata, vaš madrac je vrlo vjerojatno izgubio sposobnost podupiranja tijela i održavanja kralježnice u neutralnom položaju te definitivno trebate u kupovinu. Novi madraci variraju u cijeni koja ovisi o brojnim čimbenicima poput čvrstoće, izolacije, debljine, materijala, veličine, itd. No, ne slažite se uvijek s najjeftinijom opcijom koju nađete – što je pravilo za većinu proizvoda koje kupujete.

Prvo odredite što točno očekujete od novog madraca

Prije nego što započnete kupovinu, sastavite popis onoga što želite od svog idealnog madraca kako biste pojednostavili postupak, jer preferencije variraju od osobe do osobe. Upitajte se: Što mi se najviše ili najmanje sviđa na mom trenutnom madracu? Želim li mekšu ili tvrđu i čvršću površinu, opruge, memorijsku pjenu, prirodni lateks ili kombinaciju svega u dobrim omjerima? Koliko dugo planiram koristiti novi madrac i za koga je namijenjen – dječji, za tinejdžere ili odrasle osobe? Koji je moj trenutni proračun? Koji mi je omiljeni položaj za spavanje? Koji mi je tjelesni tip i težina?

Specifikacije govore više o madracu od marke ili cijene

Uvijek volimo misliti da su skuplji proizvodi bolji, dugotrajniji i kvalitetniji, ali kad su u pitanju kreveti i madraci – to često nije istina. Ne postoji idealan tip madraca koji će zadovoljiti 100 posto ljudi, u to možete biti sigurni. Međutim, usporedba prednosti i nedostataka različitih materijala može vam pomoći. O potencijalnoj kvaliteti i trajnosti najviše će vam reći specifikacije proizvoda, pa uvijek kod izbora potražite detaljan opis od čega su izrađeni različiti slojevi madraca, uključujući jezgre potpore, slojeve udobnosti i ostale uključene komponente. Primjerice, madraci s unutarnjim oprugama raširene su upotrebe i poznati među kupcima, osnovni modeli mogu biti prilično jeftini, a početna udobnost često je dobra, no kroz neko vrijeme korisnici se znaju žaliti na bolove. S druge strane, madraci s memorijskom pjenom koji su drugi najpopularniji tip, imaju najvišu stopu prosječnog zadovoljstva vlasnika što je usko vezano s ublažavanjem bolova i pritiska na kralježnicu, dugovječnošću i izolacijom od pokreta. Također, vrlo bitna informacija koju trebate imati na umu je i to da će većina madraca često malo omekšati u prvoj godini ili dvije.

Kako madraci utječu na vaš san

Madraci mogu u mnogo čimbenika utjecati na vaš san. Primjerice, ako spavate na krivom madracu ili mu se bliži rok trajanja, mogu uzrokovati ili pogoršati bolove u leđima, dok s druge strane određeni materijali za madrace, posebno sintetički, mogu biti gusti i imati lošu cirkulaciju zraka, što može dovesti do pregrijavanja i potencijalno prekinuti vaš san i poremetiti kompletni ciklus spavanja. Također, mogu pridonijeti vašim alergijama – mrtve stanice kože koje se s vremenom korištenja nakupljaju na madracima privlače grinje, koje u krajnjoj liniji mogu pogoršati alergije i astmu ili čak pridonijeti problemima s ekcemom.

Način spavanja utječe na odabir

Većina nas ima jedinstven način spavanja, a upravo vaš položaj spavanja igra značajnu ulogu u odabiru idealnog madraca. Ako spavate bočno, mekši madrac može biti udobniji jer nudi bolju potporu vašem vratu, bokovima i ramenima. Međutim, ako spavate na trbuhu ili na leđima, vjerojatno će vam biti potreban čvršći madrac koji pruža stabilniju površinu za spavanje. Nadalje, dijeljenje kreveta s vašim partnerom itekako može utjecati na vaš san, tako da je izolacija pokreta bitna značajka. Dobra izolacija pokreta znači da se možete okrenuti, protegnuti ili ustati iz kreveta, a da ne probudite osobu do sebe. Primjerice, madraci od pjene imaju tendenciju izolirati pokrete bolje od ostalih madraca te samim time osiguravaju da se partneri međusobno ne ometaju tijekom noći.

Odredite idealnu veličinu i čvrstoću madraca

Najjednostavniji način za određivanje idealne veličine madraca jest razmisliti tko će spavati na njemu- dijete, tinejdžer ili odrasla osoba i s kojim budžetom raspolažete. Također, čvrstoća madraca uvelike utječe na kvalitetu vašeg sna, što pronalaženje savršenog madraca čini posebno važnim. Ujedno, vaš tip tijela može utjecati na razinu potpore koja vam treba od madraca. Ako je vaša tjelesna težina ispod prosjeka, čvrsti madrac može biti neugodna površina za spavanje, no dobru potporu možete dobiti od madraca od pjene. Suprotno tome, ako je vaša tjelesna težina iznad prosjeka, čvršći madrac će vam se činiti puno mekši pa ćete kvalitetniji san imati na madracu s dodatnom čvrstoćom opruga ispod pjene. Kako god bilo, potražite madrac koji najbolje odgovara vašem tijelu kada ležite. Međutim, imajte na umu da će vašem tijelu možda trebati neki period da se navikne na novi madrac, osobito ako je čvršći od prošlog. Ovo razdoblje može potrajati 3-4 tjedna, pa mu dajte vremena.

Ostavi komentar