Stalno čitamo i slušamo o štetnosti šećera, ali ovaj ugljikohidrat nepravedno je stavljen na crnu listu namirnica, piše Zadovoljna.

Ukoliko se ne upotrebljava u prehrani, već u neke druge, manje poznate svrhe, ovaj dodatak hrani zapravo može biti vrlo koristan. Otkrivamo vam dobre strane šećera i deset načina kako ga koristiti, a da ne unesete ni jednu kaloriju!

1. Održava cvijeće svježim
Dodajte dvije žličice šećera i dvije žlice alkoholnog octa vodi u vazi za dugotrajnu svježinu cvijeća. Šećer je dobar za stabljiku, s ocat zaustavlja razvoj bakterija.

2. Ublažava ljutu hranu
Mlijeko također djeluje, ali ako ne želite piti mlijeko uz ručak ili večeru možete upotrijebiti šećer kako biste ublažili osjećaj gorenja u ustima nakon ljute hrane. Prstohvat šećera bit će dovoljan. Ne morate ga niti progutati ako brojite svaku kaloriju.

3. Liječi rane i infekcije
Stavite li šećer u granulama na upaljene, inficirane rane i čireve on će ubiti bakteriju koja usporava zacjeljivanje i uzrokuje kroničnu bol.

4. Radi piling tijela
Pomiješajte šećer s bademovim ili maslinovim uljem, a za ugodan miris dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po vlastitom izboru. Umasirajte u kožu i isperite pod tušem. Odstranit ćete mrtve stanice i dobiti meku, glatku i nježnu kožu poput bebine.

5. Uklanja mrlje od trave
Bojite li se koristiti izbjeljivač, naročito ako je riječ o tkanini koja sadrži više boja, mrlju od trave probajte ukloniti pastom od šećera i vode. Smjesu nanesite na mrlju, neka odstoji sat vremena, a zatim je isperite čistom vodom.

6. Čini usne glađima
Za njegu suhih usana, izmiješajte jednaku količinu šećera i maslinovog ulja dok ne nastane gusta smjesa. Pastu nanesite na usnice i ostavite da odstoji trideset sekundi. Obrišite ih vlažnom krpom i uživajte u usnama mekim poput svile.

7. Čisti mlinac za kavu
Ako ste pobornik stare škole pa još uvijek volite sami mljeti kavu, vaš mlinac radit će dulje i bolje čistite li ga šećerom. Osim toga, apsorbirat će miris ostataka zrna kave i začina koje meljete. Jednostavno uspite šećer u mlinac i meljite ga nekoliko minuta.

8. Smiruje opečeni jezik
Baš kao što ublažava osjećaj gorenja u ustima nakon ljute hrane, pomaže i u smirivanju opečenog jezika. Posipajte malo šećera na opečeni dio i bol bi trebala odmah nestati.

9. Čisti ruke od masnoće
Ako sapun nije dovoljan, masne ruke očistite mješavinom jednake količine maslinovog ulja i šećera. Trljajte dlanove jedan o drugi i kada osjetite da više nisu masni temeljito ih isperite vodom.

Ostavi komentar