Za vrtiće najviše izdvajaju mali gradovi, u prvih deset i dva međimurska

Dječji vrtić Pahuljica Mursko Središće nova lokacija
Dječji vrtić Pahuljica Mursko Središće

Prema prošlogodišnjem istraživanju, u više od 150 hrvatskih općina mališani nisu imali priliku ići u vrtić. Upravo zato novcem EU pokrenut je projekt kojim će se omogućiti jednaka dostupnost vrtića za svu djecu i neće ovisiti o tome jesu li grad ili općina bogati ili siromašni.

Diljem Hrvatske gradi se ili obnavlja oko 500 vrtića, a njih 200-tinjak je u naseljima do 5000 stanovnika jer se kroz Program ruralnog razvoja želi osigurati kvalitetna komunalna i društvena infrastruktura.

Istraživanje koje je proveo Gradonačelnik.hr pokazalo je da se cijene vrtića kreću od 270 kuna u Komiži do 850 i 870 kuna u Krapini i Kraljevici. Među gradovima s najjeftinijim vrtićem još su Čabar, Nin i Otočac (300 kuna), Sinj (420 kuna) te Orahovica (440 kuna). Najviše gradova drži cijenu između 600 i 700 kuna za prvo dijete, a za drugo i treće dijete iz obitelji cijene se snižavaju do 50 posto za drugo, pa sve do besplatnog vrtića za treće dijete, što osigurava 61 grad.

Opatija je jedini grad koji osigurava besplatan vrtić već za drugo dijete. Po visini sufinanciranja ističe se i Cres, koji cijenu veću od 3300 kuna olakšava s čak 2867 kuna po djetetu, a jedini financira prijevoz do vrtića.

S izdvojenih 0,24 posto iz proračuna 2018., Međimurska županija najviše izdvaja za predškolsko obrazovanje. Slijede Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Splitsko-dalmatinska i Sisačko-moslavačka županija, jedine s izdvajanjima većim od 10 posto.

Što se gradova tiče, na 7. mjestu nalazi se Mursko Središće koje iz svog proračuna izdvaja 6.90%. S druge strane, po visini iznosa u odnosu na broj stanovnika, među prvih deset, odnosno na 6. mjestu nalazi se Prelog sa 263,90 kn

Ostavi komentar