Zakon virusa

Prema onom što svjetska znanost do sada zna, virus će se širiti i nema načina da ga zaustavimo do pronalaska cjepiva, možemo samo umanjiti štetu.

U znanosti su postavljene dvije dijametralno suprotne hipoteze. Prema jednom istraživanju smatra se da je onih koji su preboljeli virus, a da to i ne znaju oko pedeset puta više od onih koji su stvarno detektirani kao bolesni.

Upravo ovih dana to je na neki način demantirano, stručnjaci svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upravo su to ispitivali i rezultati „nisu zadovoljavajući“. Prema drugom njemačkom istraživanju može se računati na oko tri posto onih koji su u populaciji preboljeli virus ne znajući, a to je premalo za kolektivnu zaštitu.

Ipak, prema švedskom modelu koji se temelji na kompjuterskom matematičkom modeliranju varijabli stjecanja prirodnog imuniteta, optimistički se smatra da će virus biti zaustavljen u svibnju. Hoće li tako biti vidjet će se već za mjesec dana. U svakom slučaju, Švedska se stavila u ulogu pokusnog kunića bez većih mjera samoizolacije, kafići rade, te se računa na brzi oporavak gospodarstva. No imunitet krda nije uspio u Velikoj Britaniji i SAD-u, što može biti opomena i Švedskoj.

Najveći broj svjetski priznatih stručnjaka prognozira da bi cjepivo moglo biti spremno ako ga se pronađe, za godinu do godinu i pol. Za to vrijeme virus će polako grickati naše mjere i samoizolacije. To zapravo znači da se moramo pripremiti na još jednu psihološki tešku jesen, zimu i proljeće iduće godine, odnosno na još jednu virusnu sezonu. Najteže će biti onima koje se smatra najugroženijima jer im samoizolacija ne gine.

U domaćoj javnosti se ovih dana polako stvara nestvarno raspoloženje da je moguće virus pobijediti na način da jednostavno nestane, pa one županije koje više nemaju novo oboljelih, već dobivaju čestitke. Postajemo žrtve vlastita uspjeha. Stvarnost je drugačija. Virus se samo nastoji držati pod kontrolom da oboljeli ne zatrpaju bolnice. No još su mjeseci borbe pred nama, pogotovo za spas gospodarstva.

Konkretno, ako je do sada bilo samo osam oboljelih u Međimurskoj županiji, prema hipotezama znanstvenika, moguće je da deset puta više onih koji su preboljeli virus uopće ne znajući hoda našim krajem. Uostalom, više ćemo znati za nekoliko tjedana nakon novih testiranja.

Ostavi komentar