Čim se okrene termostat i upali grijanje, kreće sezona hladnijeg vremena, a time i boravka u zatvorenom prostoru. Ljeti je sve otvoreno, više provjetrujemo prostorije, u kafićima sjedimo na terasama i upijamo zrake sunca. A onda dolazi ono drugo vrijeme koje nas prikuje u zatvorene prostore, a sukladno time stiže sezona virusa.
Mandarine, naranče, limuni, čaj, kuhano vino, zelje, to su sve namirnice koje su must have kako bismo barem malo ojačali organizam u sezoni koja predstoji. Uz to bilo bi odlično jesti bundevu koja je bogata vitaminima A i C, a odličan je dodatak jelima. Možete je upotrebljavati za pripremu juha, pirea, pita, ili čak peći u pećnici. Jesen je vrijeme berbe jabuka. Jabuke su bogate vlaknima i vitaminom C. Možete ih jesti sirove, dodati ih žitaricama, napraviti kompot ili peći pitu od jabuka.
Kelj i drugo tamnozeleno lisnato povrće su odličan izvor hranjivih tvari poput vitamina A, C i K te folata. Možete ih dodati salatama, juhama ili ih blanširati. Tu su i neizostavni pečeni kesteni, tradicionalni jesenski specijalitet. Oni su bogati vlaknima i vitaminom C. Pečene kestene možete jesti same ili ih dodati raznim jelima. Šljive su ukusne i bogate vlaknima, a možete ih jesti svježe, sušene, dodavati u smutije ili ih koristiti za pripremu džemova.
Postoji puno namirnica koje su prirodni immunoboost, a isto tako važno je i puno vremena boraviti vani na svježem zraku. Bilo u obliku branja gljiva u šumi, planinarenja ili jednostavno šetnje. Jer znate kako se kaže, ne postoji loše vrijeme, samo loša oprema. Zato kapu na glavu, na noge dobre, nepromočive cipele i put van! U unutarnjim prostorima upotrebljavajte ulja koja su protuupalna, a koja su blagonaklona dišnim putevima. I ja dok sve ovo pišem, mogu vam samo reći da sam se svakako cijepila protiv gripe, jer smo nekad slabiji od prirodnih metoda.