U nas se drži do rodbine

Teško je živjeti u maloj zemlji, gdje su svi među sobom bliža ili daljnja rodbina. Dužnosnik na poziciji još da prstom nije mrdnuo, već je jednom nogom na banani. Posebno je to izazovno pri podjeli subvencija i potpora jer bi rodbinu trebali isključiti iz podjele, da svoji svoje ne “odvedu” u Remetinec.

Mora li se rodbina dok je netko njegov na funkciji strpjeti i pričekati na prijavu za subvenciju ili potporu dok njihov ne siđe s funkcije da mu ne naškode? U društvu prevladava uvjerenje da baš naprotiv, rodbina i prijatelji imaju najbrži prst.

Bi li u sustav  trebalo kao protuzaštitu od rodbine ugraditi i nekakav algoritam čiji bi dio bilo obiteljsko stablo svakog dužnosnika? Tada bi sustav, a ne čovjek, automatski rodbinu isključio iz prijava. Da se dužnosnici ne zamjere rodbini.

No, treba imati na umu da su građani Hrvatske iznimno inovativan narod i da bi i u tom slučaju zaobišli algoritam. Za dobru naknadu svoje bi prijavljivali pod tuđim imenom.

E sad, bi li dužnosnici trebali biti samo siročad bez rodbine i prijatelja? Bismo li na dužnosnička mjesta trebali uvoziti strance koji nemaju rodbinu i prijatelje u Hrvatskoj?

Jer, ruku na srce, i poduzetnici koji imaju rođake dužnosnike imaju pravo na potpore kao i oni drugi koji ih nemaju.

Vrag je u nijansama. No, do nijansi mi još nismo došli. Kod nas je sve ili crno ili bijelo. Javni novac je u našim glavama “ničiji”, a tko je bliže toj “ničijoj” kasi, iz nje se poslužuje kao da je na pultu na “izvol’te”.

Posrnulih članova vladajući HDZ sada se promptno odriče. U pravilu o rabotama posrnulim članovima prilikom privođenja ne znaju ništa. Kakva je to unutarstranačka demokracija u kojoj članstvo ništa ne zna? Ne propituje, a afere se množe?

Kako onda razvijati demokraciju u društvu, ako su stupovi društva sazdani od krhkog demokratskog materijala?

Ne ide to. No, najžalosnije je to da se taj slab demokratski imunitet lijepi i  na ostale stranke. Sve se svodi na onu: sjaši Kurta pa uzjaši Murta. Apatija među građanima raste, što je plodno tlo za negativnu selekciju i stagnaciju društva.

Ostavi komentar