Trpamo u sebe poslove, odnose s ljudima umjesto da biramo

Kad nekome u našem podneblju kažete da je tradicionalan, to dobiva prizvuk negativne etikete, čak pomalo i nazadnjaštva. Pogotovo jer bolujemo od toga da budemo moderni, “in”.  Sve što je tradicionalno ne mora biti loše, a niti je sve moderno bolje i kvalitetnije.

Značajka suvremenog čovjeka je površnost, jer živimo brzo razapeti između bezbrojnih obveza. Takve okolnosti nam ne dozvoljavaju da se udubljujemo. Kvaliteta gubi trku.

Količina događaja na poslu i u privatnom životu izmjenjuje se brzinom  pokretne trake. I tako živimo iz dana u dan. Koliko puta ste se zatekli da se ujutro nakon buđenja morate prisjećati koji je dan u tjednu?  Čak i da ste osjetili nesigurnost je li još rujan ili je već listopad, jer vrijeme tako brzo prolazi.

Teško da se sjećate što ste jeli jučer za ručak, a kamoli prekjučer jer rijetko uživate u obrocima za stolom, češće gladni kao vuk trpate “štogod” u usta.

Mehanički birate namirnice. Možda vas pri tom glas iz dubine upozorava da je zdravije pojesti bananu, nego lisnato pecivo, ali daleko je to od dobrog, starog tradicionalnog okupljanje za stolom. To je bio događaj dana. Koliko je to bio kvalitetniji doživljaj jela kad se iz zdjele dizala topla para tek kuhanog variva ili juhe, za razliku od trpanja u usta iz papirnate vrećice. Želudac oko podneva zvoni na uzbunu i traži svoje. I tako radimo i živimo, kao što jedemo. Trpamo u sebe poslove, odnose s ljudima. Živimo, ali ne proživljavamo svaki događaj istinski uživajući u njemu. Sve smo sveli na odrađivanje još jedne obveze u nizu, u danu, mjesecu ili godini.

Nekada smo živjeli za određene događaje u svom privatnom ili poslovnom životu. Sada za to nemamo vremena, uza svu tehnologiju koja bi nam trebala olakšati život. No, čini se da njome teško  gospodarimo. Kao da joj se predajemo, a ne upravljamo. Nemamo hrabrosti i snage odabrati kvalitetu. Osjećamo se izgubljenima pred tolikim izborima i mogućnostima pa umjesto da biramo, halapljivo gutamo, misleći da smo tako moderni, u toku, “in”.

Ostavi komentar