Financijski stres bye, bye!

Financijski stres jedan je od najvećih uzroka bolesti novoga doba. Kupanje u dugovima, krediti, gomila neplaćenih računa dovode do nezadovoljstva, depresije, loših odnosa u obitelji i među  kolegama na poslu te konačno do razvoja neizlječivih bolesti.

Sve to događa se zbog toga jer ljudi danas ne znaju upravljati svojim novcem. Doduše, to nisu mogli ni nigdje naučiti jer u našim školama o financijskoj pismenosti i o tome kako upravljati svojim novcem nema ni riječ. Barem je tako bilo dok sam sama pohađala školu. Financijski stručnjaci kažu da nije stvar u tome koliko zarađujete, nego kako trošite svoj novac.

Najlakše je kad svoje mjesečne rashode i prihode stavite na list papira. Tada je lako disciplinirati se po pitanju potrošnje. Na primjer, ne može se dogoditi da dođete u trgovinu i kupite nekoliko “sitnica” koje vam uopće ne trebaju. Prije kupnje obavezno napravite popis stvari koje trebate i zaobilazite sve ostale “sitnice”, koje biste inače možda kupili jer vam se u tom trenutku sviđaju i koje zapravo predstavljaju život iznad svojih mogućnosti.

Nije nimalo nevažno i nagraditi prvo sebe kada dobijete plaću. Vi ste zaradili tu plaću pa je itekako zaslužujete i potrošiti. Svakog mjeseca izdvojite, recimo, 10 posto, od svoje plaće i time nagradite sebe čime god želite. Potrošiti ne smijete ni manje ni više od te cifre. Nakon što ste to riješili, krenite sa svim ostalima prema planu potrošnje koji ste prije napravili.

Kada ste se disciplinirali po pitanju potrošnje, na red dolazi kako povećati svoje prihode. Ako ste nezadovoljni trenutnim prihodima, možete promijeniti posao koji će biti bolje plaćeni. Druga opcija jest da nađete dodatan izvor prihoda pa onda tako da povećate svoj kućni budžet.

Ostavi komentar