Tko još slavi Dan žena?

Što godine prolaze, to više zaboravljam Dan žena. Osmi mart je nekad bio svetak u našim krajevima i nije postojao kolektiv u kojem žene nisu slavile svoj dan. Taj je praznik možda imao i smisla kad je emancipacija žena bila u nekim začecima. No, današnje generacije više nemaju potrebu isticati svoj rodni identitet.

Dapače, ako pitate mlađe generacije, ima ih dosta koji se izjašnjavaju kao nebinarne osobe, to jest rod koji se ne poklapa s binarnim kategorijama muškog i ženskog te se ne definiraju ni kao žene ni kao muškarci. U našem, još prilično malom svijetu, na to se gledalo s dozom bizarnosti.

Kao što se još uvijek glasno šokiramo kada je netko gay. To je i dalje tema oko koje se šapuće na kavi kod susjeda. Dok zapadne zemlje više ni okom ne trepnu na to, kod nas se takve stvari ne vole govoriti na glas. No, činjenica je da se više ni Dan žena ne slavi.

Još uvijek starija garda SDP-ovaca misli da će političke poene skupiti tako da uoči Dana žena ženama dijele karanfile (koji su inače u mojem svijetu posmrtno cvijeće). A žene se raspekmeze. Kako lijepo, netko barem onda misli na njih. Mi pak smo generacija koja se zgraža zbog takvih običaja.

U našim je očima to praznik koji je možda imao smisla u doba kad su žene bile potlačene. Iako toga, nažalost, ima i u današnje doba (za žene se i dalje smatra da moraju biti domaćice i da su one te koje preuzimaju većinsku ulogu u brizi o djeci). No, ipak volimo vjerovati da smo se barem malo izjednačili u rodovima.

Ostavi komentar