Kakav bi nam danas Dan žena trebao biti?

Slaviš li Dan žena? Pitanje je koje sam ovaj tjedan čula najmanje desetak puta, a kada kažem da ne slavim, svi me čudno gledaju. Kao da se podrazumijeva da moraš slaviti Dan žena. E, pa kako bismo rekle mi žene, ništa u životu se ne mora.

Na početku je Dan žena itekako imao smisla kada žene nisu imale pravo glasa, kada su bile potlačene i imale mogućnost raditi samo znatno manje plaćene poslove. Danas, hvala Bogu, to više nije tako. Svijet se itekako razvio u posljednjih tridesetak godina, od tehnologije, znanosti, obrazovanja do povećanja standarda života. Sve je to omogućilo da budemo ravnopravne s muškarcima.

Ako na Dan žena gledamo u tom kontekstu, onda ispada da posebnim isticanjem da si žena odmah samu sebe svrstavaš u inferiorniji položaj u odnosu na muškarce. To je prvi razlog zašto posebno ne slavim Dan žena.

S druge strane, ne znam kako bi to fešta u restoranu ili kafiću mogla popraviti da smo mi žene ravnopravnije u društvu ili da imamo veće ili jednake plaće u usporedbi s muškarcima. Pa u kafiće možeš svaki dan, a družiti se i ćaskati s prijateljicama ili kolegicama također možeš svaki dan.

Druženje za Dan žena imalo bi mi jedino smisla ako bi na njemu naučila nešto novo. Primjerice, kako uspješno pregovarati, kako održavati poslovne, partnerske i obiteljske odnose ili pak naučiti nešto više iz ekonomske i financijske domene. Bonus je ako na tom putu dobiješ podršku, pomoć i savjete. Žene za žene, a ne da s jalom gledaš na uspjehe drugih žena. Od njih bismo puno mogle naučiti.

Zatim na red dolaze i ti rado darivani jaglaci za Dan žena. I to od strane političara. Oni baš jako vole darivati žene jaglicima. Jaglacima za tri ili četiri kune i to stranačkim novcem. Nadam se da možete iščitati moju ironiju. Kako se to jaglacima pomaže ženama da budu plaćenije i ravnopravnije od muškaraca? Znam da će sad netko reći pa to je samo simbolično. A ja se pitam kakve koristi žene imaju od te simbolike na kraju dana?

Ostavi komentar