11.6 C
Čakovec
Petak, 23 veljače, 2024

Tajna veza automobila i rata

Zbog rata u Ukrajini došlo je do poremećaja svjetskog tržišta hrane i energije, što je uostalom dobro poznato svakom vlasniku automobila i svakoj domaćici kad ode u trgovinu.

Gotovo je izvan domašaja promišljanja da rat u Ukrajini sve više postaje prijelomna točka svjetske ekonomije s dalekosežnim posljedicama, a da to i ne znamo.

Dok gladomor i zimomor uzimaju svoj danak, mi ovdje uz podršku Ukrajini na taj rat gledamo s distancom, dosta nam je rata i svih nevolja i promjena koje on donosi u našim životima.

Jedan od najpoznatijih statusnih simbola današnjice je automobil. Prestižno je imati što skuplji i što rjeđi automobil poznate marke, a ponekad jedan nije dovoljan pa trebaju dva. Dakako, automobil je nužno prijevozno sredstvo, a za mlade daje i osjećaj slobode.

Zbog promjena i poremećaja svjetskog tržišta, sad se automobil kao statusni simbol ozbiljno dovodi u pitanje.

Prema istraživanju ugledne konzultantske tvrtke Bearing Point, promjene će nas zadesiti već za nekoliko godina, do 2030. godine. Naime, rad na daljinu, energetske krize, klimatske promjene i poremećaji u lancima opskrbe mijenjaju način naše mobilnosti.

Znatno će se povećati rad od kuće, a bit će i mnogo manje poslovnih putovanja, s obzirom na nove tehnologije.

No, ono što će velikim dijelom zauvijek pokopati našeg ljubimca zvanog automobil kao statusni simbol tiče se novih tehnologija. Prema anketi, oko 80 posto ispitanika izjasnilo se da će manje putovati na posao i na službena putovanja u budućnosti. Najvažnije je međutim to što će se za nekoliko godina potrošači znatnim dijelom opredjeljivati trebaju li uopće posjedovati automobil ili ne.

Umjesto da posjeduju automobil, mnogi će se koristiti uslugama car sharinga, što znači da će se koristiti uslugama prijevoza na vlastiti zahtjev. Vjeruje se da će možda i polovica vlasnika automobila, pogotovo mlađih, prihvatiti car sharing. Za desetak godina svaki će umirovljenik u Međimurju iz bilo kojeg mjesta koji nema automobil moći naručiti car sharing (svojevrsnu taksi-službu, no jeftiniju) za prijevoz na odredište. Kako je Međimurje premreženo dobrim cestama, vjerojatno će postati jedan od poligona za ispitivanje tog novog načina prijevoza.

Promjene možda neće biti tako brze, svi vole svoje automobile, no doći će sigurno, a došle bi i da nije bilo rata u Ukrajini, no znatno kasnije.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE