Stranci i “starci” spašavaju ekonomiju

Promjene se zbivaju nevjerojatnom brzinom i malo je toga moguće predvidjeti što će se dogoditi za pet, a još teže za deset godina.

Prije desetak godina koprcali smo se u velikoj gospodarskoj krizi. Tada je bila velika tragedija ako ste izgubili posao s navršenih 50 godina života.

Niti ste mogli u mirovinu, niti na groblje, a tržište rada za vas nije htjelo ni čuti. Do posla su teško dolazili i mladi bez radnog iskustva. Tko je tada trebao “starce od 50 godina”!?

Da 2013. godine nismo ušli u Europsku uniju koja je dala svoj doprinos pražnjenju burze rada, tko zna kako bi sada izgledala socijalna slika Hrvatske?

Kad je na tržišta rada drugih europskih zemalja otišlo tisuće vitalno najsposobnijih iz Hrvatske, odjednom se pojavila velika praznina na tržištu rada. Kao da su radnici preko noći u zemlju propali.

Kad je došla korona koja je imala neviđene posljedice na gospodarstvo, pojavile su se nade da će se okrenuti situacija na tržištu rada i da će se klatno na tržištu rada opet okrenuti u korist poslodavaca, s bogatijom ponudom radnika na burzi.

No, to se nije se dogodilo, jer su svi smetnuli s uma da baby boom generacija odlazi u mirovinu i da je kontingent radno sposobnih nakon toga iz generacije u generaciju sve manji i to ne samo u Hrvatskoj, Europi, nego i u svijetu. Svugdje je natalitet u silaznoj putanji.

I što preostaje poslodavcima? Zadovoljiti se onim što se na tržištu nudi. Na domaćem tržištu ekonomiju spašavaju stranci i “starci i to stariji od 60 godina”.

Stranice viđamo svakodnevno na našim ulicama jer k nama dolaze iz donedavno egzotičnih zemalja dalekog istoka pa su javno vidljivi.

“Starce”, koji su se formalno umirovili, ali nastavili raditi na polovicu radnog vremena, teže uočavamo jer ih je ipak manje nego stranaca. U Međimurju službeno na pola radnog vremena radi njih oko 700, a u Hrvatskoj čak preko 28.000.

Nekad nezamislivo, a danas stvarnost. Penalizacija i male mirovine tjeraju ljude da rade sve duže. Uživanje u dugim godinama slobode nakon umirovljenja u kojima su uživale prijašnje generacije umirovljenika, nepovratno su iza nas.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE