Privlačnost međimurskih gradova

Netko tko godinu dana nije prolazio kraj grada Preloga cestom uz jezero HE Dubrava, vrlo će se iznenaditi kad ugleda cijelo jedno novo naselje netom izgrađenih modernih kuća na jugu Preloga. Kao da je netko na ledinu posljednjih godinu dana stavio urbanistički lijepo uređene kuće jer još nema uređenog okoliša i završene infrastrukture.

Slično je svojedobno bilo i u Čakovcu na jugu, koji je postao stjecište građana koji su mahom iz niza naselja Međimurja, pa je čakovečki jug postao Međimurje u malom.

No selo se još drži, ljudi iz istog mjesta doskočili su otuđenosti grada gdje susjed ne poznaje susjeda. Konkretno, u jednoj slastičarnici na jugu Čakovca sastaju se utorkom doseljenici iz Palinovca, a ima ih podosta. I drugi stanovnici juga u Čakovcu imaju već svoje uhodane „seoske“ dane i sate razgovora i druženja uz kavu. Tako je jamačno i u Murskom Središću, privlačnost gradova je zapravo nešto uobičajeno.

Očito je da su doseljenici u Čakovec, Prelog i Mursko Središća našli načine da produže svoj seoski način druženja i prijateljstava. Tek vrlo rijetki ne mogu se priviknuti na život u gradu i vraćaju se na selo, no ti se mogu nabrojiti prstima jedne ruke.

Dakako, riječ je o prvoj generaciji građana iz međimurskih sela, njihova djeca već nemaju te socijalne spone i druže se na mnoštvo drugih načina.

Pitanje je zbog čega su gradovi u Međimurju toliko privlačni za ljude izvan njih, naselja oko gradova već imaju svu infrastrukturu. Naime, mnogi su se u grad doselili iz mjesta udaljenog svega desetak kilometara ili manje.

Odgovor je donedavno bio vrlo rječit. Doseljenici iz susjednih mjesta došli su u grad ponajprije zbog posla, a kako bi smanjili svakodnevna putovanja, tu su izgradili kuće ili kupili stan.

No, nova generacija doseljenika u međimurske gradove, a ponekad i općinska središta, pak ima druge interese. Mlade obitelji sele se u grad zbog djece, kako bi im u djetinjstvu i mladosti bilo omogućeno ono što je njihovim roditeljima možda bilo uskraćeno. Naime, mlade obitelji procjenjuju na drugi način kvalitetu života, grad ima veće mogućnosti izbora kod odgoja i školovanja djece. To je danas glavni razlog dolaska mladih obitelji u međimurske gradove, dok je tek drugi glavni razlog posao.

Dok se međimurski gradovi pune mladim obiteljima, njihove roditeljske kuće u nekoliko kilometara udaljenim naseljima ostaju prazne. Migracije u gradove unutar županije sve su izraženije, usprkos krizi i skupoći građenja, što postaje međimurski fenomen. Jednostavno je, urbanizacija sela je stigla prekasno, a mlade obitelji s djecom već traže nešto više.

Ostavi komentar