Repriza socijalizma s nestankom robe s polica

Oni koji su živjeli u socijalizmu i pate od “amnezije” o nestašici robe na policama, sada će toga prisjetiti kad se ponovno nađu pred prazninom na mjestu gdje bi trebali biti šećer, ulje, mlijeko i mljeveno meso po “Vladinim cijena”.

U tržišnim uvjetima, s otvorenim granicama, takve mjere mogu donijeti samo nered, a ne zaštitu potrošača.

U ekonomiji, ma kakva bila, postoji trošak i zarada. Trošak je trošak i netko ga mora platiti, a tržišnu ekonomiju pokreće zarada.

Poduzetnici zato sigurno neće poslovati tako da ih umjetno regulirane cijene upropaste. Naći će način da zarade.

Najjednostavniji trik je sklanjanje robe s polica, tako dugo dok se ne ukaže prilika za povratak po višim cijenama. Zbog toga cvate  crno tržište na kojem uvijek ima robe po cijenama koje su kupci spremni platiti, mimo poreza i državne blagajne.

Danas lako i bez straha od nekadašnjih carinskih kontrola odlazimo po jeftiniju robu u najbliže trgovačke centre u Sloveniju ili Mađarsku.

Kakav efekt su u Vladi mislili postići ograničavanjem cijena nekih artikala, teško je ući u njihov mentalni sklop, osim ako su računali da će se tako dopasti građanima.

Građani će o tome misliti svoje kad shvate da je administrativna odluka jedno, a stanje na policama drugo.

Dan iza odluke Vlade kupila sam miješano meso. Bilo je po redovnoj, a ne nižoj Vladinoj cijeni. Trebalo mi je za sutrašnji ručak, a ne zato što je Vlada snizila cijenu. Osim toga, dobavljač ga je zapakirao u pakovanje od  850 grama, a ne kilogram i spustio artikl ispod radara Vladine odluke. Srećom, još je deklarirani sastav bio pola svinjsko, pola juneće – miješano meso. Jer u toj igri s administracijom i  jedan posto junetine umiješane u svinjetinu daje miješano meso.

Ni ulje ne mora biti u boci od litre jer postoje one od 1,2 ili dvije litre. Dakle, mogućnosti za igru u tržišnoj ekonomiji su neograničene, a najgori scenarij je izostanak robe s polica.

Premijer Plenković očito kao dječak nije znao za nedostatak deterdženta, ulja, šećera, kave ili paste za zube. Do toga se dolazilo preko crnog tržišta. I za kraj, ništa tako ne korigira cijenu na niže kao kad kupci smanje potražnju za nekom robom.

Ostavi komentar