Osuđeni na učenje

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek najavio je prije nekoliko mjeseci da će zbog pomanjkanja radnika za tvrtke, poduzetnici graditi stanove za radnike iz drugih zemalja, spomenuta je Ukrajina. Radnici iz drugih zemalja već su duže vrijeme realnost u Međimurju, tako u Donjem Kraljevcu rade radnici iz Nepala i Pandžaba, a stranih radnika ima sve više i u Čakovcu i Varaždinu.

Godinama je politička mantra bila zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, no sad se to mijenja. Nema više slobodnih radnika na tržištu, u Međimurju ih je jedva dvije tisuće, od toga četvrtina nema završenu ni osnovnu školu, pa jedva da je sposobna za najjednostavnije poslove.

Otvaranje tržišta rada u Austriji i Njemačkoj će ove godine najviše neočekivanih problema donijeti poslodavcima.

Na prvi pogled manjak radnika ne bi smio drastično utjecati na poslovanje, no drugačije je s novim investicijama. Da ste poduzetnik, bi li došli graditi u sredinu za koju znate da nema dovoljno radne snage?  Odgovor je jasan, zbog manjka radnika, prijeti dugoročno zaostajanje u razvoju.

Upravo zbog toga poduzetnici danas biraju sredine koje su potentne kad je riječ o ljudima i doseljavaju, čitaj velike gradove ili njihovu okolicu. Ne slučajno, prosjek najviših plaća u Hrvatskoj ima ne kako biste pomislili  Zagreb, nego Velika Gorica, slijedi Zaprešić i Samobor, odnosno zagrebački prsten. Zagreb se najbrže razvija u državi, to je barem jasno i to nipošto nije slučajno, zbog toga što su investitori sigurni da neće napraviti pogrešku ako dođu u zagrebački prsten.

Međimurje je zbog svoje prošlosti i položaja dosad imalo određene prednosti jer je bilo najbliže zapadnim zemljama, a sad se ta prednost topi. Što se može učiniti?

Jedini pravi odgovor je obrazovati mlade što bolje. Tek se sad vidi koliko znači obrazovanje i koliko će značiti u budućnosti.

Dolazi vrijeme grube realnosti, manje obrazovani neće imati mnogo šansi na tržištu rada, a pitanje tko je kriv više neće biti važno. Čini se da smo svi osuđeni na učenje, a pogotovo roditelji.

Ostavi komentar