Novo buđenje u svibnju

Je li nas dvomjesečna stanka dotakla čarobnim štapićem za lijenost? Prema definiciji, lijenost je nedostatak volje za radom ili aktivnošću. Prema toj definiciji, mnogi od nas bi sami sebe s pravom  proglasili većim ili manjim lijenčinama.

Sad gotovo svi znaju da predstoji dugačak period  buđenja, zapravo dobivanje volje za život u punoj snazi. Kad će ta ekstaza rada dogoditi, još nije poznato. U svakom slučaju ona je sigurno odgođena i tek je pred nama, čekamo je.

Prije korone nisi mogao ući u čekaonicu liječnika opće medicine, toliko je bilo pacijenata. Sad nakon korone nema redova već se pacijenti u miru naručuju. Ne zna se gdje su nestali mnogi potencijalno bolesni. Vidjeli da je vrag odnio šalu i da je bolje ne imati posla s bolnicama pa jednostavno ostali doma kako je uostalom svakodnevno i bilo preporučeno.

Đaci su se ipak zaželjeli škole i druženja, sudeći po prvim danima nastave. Dosta im je ljenčarenja kod kuće i buljenja u televizor ili računalo.

Općinske službe su posebna priča, treba biti magičar da se pogodi da nećete nosom lupiti u zaključana vrata ili neku poruku u stilu: Mi smo na pauzi.

Tako je to kad je vlast bila prepuštena Nacionalnom stožeru, što je za mnoge političare značio miran san. Sad se bude no ne na način na koji biste očekivali.

Izbori su tu, gotovo su ih iznenadili svojom brzinom. Zar opet? Politička preslagivanja traju, vrijeđanja postaju kulturni dodatak no ono najbolje čuva se za kraj prije izbora. Tko može, taj će ponešto otvarati ne samo radi reda, već i zbog toga da građani vide. S pravom se očekuje da se u lipnju u Međimurju otvori barem nekoliko objekata, većih ili manjih, ili najave nove važne investicije, to je već postao društveni folklor.

Zbog toga će predizborni lipanj biti posebno zanimljiv, građani u najmanju ruku očekuju od političara da će ih oni svojim mudrim riječima i političkim stavom u potpunosti probuditi. Ako ih probude svojim glupim i  nemuštim izjavama to neće biti dobro i građanima će ostati trajne posljedice.

To svakako ne vrijedi za one koji su cijelo vrijeme radili, njih ionako ništa ne pita, a niti ih politika previše zanima. Najbudniji ćemo svi ipak biti zadnjih dana svibnja, upravo na Dan državnosti.

Ostavi komentar