Neće nas izvući podobnici i pohlepnici

Sve zanima koliko još? Kao u svakoj nevolji, najprije se nadamo da će proći brzo. A kad ne prolazi, očekujemo čuda, da će naglo nestati kao što je i došlo. Naša nada uperena je u proljeće. Pouzdali smo se u toplinu sunca kao da će ono rastopiti našu napast. Ali kad smo očekivali sunce zalepršao je i snijeg i hladni vjetar. Obuzela nas je rezignacija i pomirenje sa sudbinom. Možemo jedino biti strpljivi. Ništa nam drugo ne preostaje. Nigdje se od pošasti ne može pobjeći. Ona je svuda oko nas i nigdje ne pruža azil ma kako bogati i moćni bili.

Čudno, kako je nakon svega jedan virus uspostavlja jednakost među ljudima. Lijeka nema za nikoga i on ulazi u sve jednako u okrunjene glave i u najveće siromahe. Barem nakratko on izjednačava ljude. Svi su izjednačeni u neizvjesnosti i iščekivanju. Iščekujući izvješća nacionalnog stožera, svi od premijera do pekara osjećamo se kao zbunjeni pacijenti pred ulazom u liječničku ambulantu. Što će reći? Jesmo li negativni? Ostani negativan sada je pozdrav, želja i pitanje kako si? Sve u jednom.

Ne mogu se oteti dojmu da nas virus odgaja i školuje za neki drugi način života. Što ćemo u toj školi naučiti ovisi i od nas kao učenika. Možemo usvojiti gradivo, ali i pasti na testu. Pružena nam je prilika da se vratimo vrijednostima rada, poštivanju, solidarnosti. Iz krize nas neće izvući podobnici, uhljebnici  i pohlepnici. Hoćemo li im nakon krize dopustiti da se ponovno laktovima probiju u prve redove?

Svaka kriza ima svoje profitere. Generacije zrelije dobi upoznale su u svom životu nekoliko garnitura njih. Profitere privatizacije, profitere rata i profitere financijske krize u režiji financijskog kapitala koji je mnoge odveo u dužničko ropstvo i patnje.

Nebrojeni su na svojim leđima osjetili nepogode sve tri spomenute nevolje, a sada i ta zaraza. Tko će iz nje profitirati? Još smo preduboko u njoj, u borbi za opstanak da bi u jasno sagledali njezine profiteri. No već se naziru oni koji pod krinkom zaštite zdravlja i sigurnosti grabe moć i vlast u svoje ruke. Ne dopustimo da se to proširi kao nova zaraza koja prelazi iz zemlje u zemlju.

Ostavi komentar