NOVO Stožer: Od četiri zaražene osobe, tri su iz iste obitelji!

Matija Posavec

U 12 sati održana je konferencija za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije na kojoj su iznijete najnovije informacije vezane uz koronavirus.

Župan Matija Posavec kazao je da je s današnjim danom još jedna osoba detektirana s COVIDOM-om 19, uz jednu ozdravljenu osobu. Tako u ovom trenutku imamo četiri zaraženih u Međimurskoj županiji.

Novozaražena osoba je bliski, obiteljski kontakt jedne od zaraženih osoba. Od ukupno 4 zaražene osobe, tri osobe su unutar jedne obitelji. Do sada je obavljeno 98 testiranja.  Za vikend je obavljeno 13 testiranja, od čega ih je 12 bilo negativno, a jedan pozitivan, dodao je župan u nastavku.

Drugozaražena osoba koja je danima hospitalizirana na odjelu ŽB Čakovec je dobrog općeg stanja. Kontrolni nalazi su pokazali prvi negativni test na koronavirus. No da bi se smatralo da je ozdravila, potrebna su dva uzastopna negativna nalaza.

Hospitalizirane osobe u ŽB Čakovec su stabilno i nisu na respiratoru.  Epidemiološka služba istražuje sve potencijalne kontakte i obavlja testiranja. Po prvi put imamo zaražene unutar jedne obitelji. Primjer pokazuje koliko je važna socijalna distanca.

Kontakti od prve, druge i treće zaražene osobe se obrađuju. Svi koji su bili u kontaktu se stavljaju pod zdravstveni nadzor. Ponovno naglašavamo koliko je važna samoizolacija. S velikom sigurnošću mogu reći na primjeru ove obitelji, da je samoizolacija pokazalj da bolest, ako se javi, da se ona širi unutar kruga obitelji. Da se ta samoizolacija ne održava, onda bi taj krug kontakata bio daleko veći i ona bi se daleko lakše širila, istaknula je epidemiolog Višnja Smilović.

Iz stožera mole da se, ako ste u samoizolaciju, maksimalno distancirate i od članova svoje obitelji kako se virus ne bi širio dalje.

Ostavi komentar