13.9 C
Čakovec
Subota, 3 lipnja, 2023

Milijun potpisa za pčele bez pesticida

Čini se i da je Europskoj komisiji voda došla do grla jer je konačno prihvatila građansku inicijativu Europska građanska inicijativa (EGI) – „Spasimo pčele i poljoprivrednike.“

Građani Europske unije skupili su više od milijun potpisa za spas pčela koje su sve ugroženije. I u Međimurju se incidenti posljednjih godina redaju jedan za drugim.

Zeleni Europe zahtijevaju smanjenje upotrebe pesticida do 2030. godine za čak 80 posto, a do 2035. godine potpunu zabranu te obnovu bioraznolikosti kao i pomoć poljoprivrednicima.

Ovoga puta više nema šale s građanima kad je riječ o pesticidima jer je većina građana već uvjerena da su pesticidi opasni po zdravlje životinja i ljudi.

Treba podsjetiti da su građani, ali i države već jednom debelo prevareni od industrije pesticida. Prije dvadesetak godina pokrenuta je inicijativa takozvane integralne proizvodnje u voćnjacima radi smanjenja zagađenja, no danas se vidi da je to bio samo manevar industrije pesticida, iako je donio i neke dobre rezultate.

Konkretno, prema podacima PAN Europe od 2011. godine do danas gotovo je udvostručena kontaminacija pesticidima europskog voća, porast kontaminacije je oko 100 posto na temelju 44.000 ispitanih uzoraka. Zagađeno je 49 posto svih europskih krušaka ili svaka druga kruška, 44 posto stolnog grožđa, 34 posto jabuka te oko 25 posto malina i šljiva. Poseban problem je što jer voće zagađeno takozvanim sintetičkim pesticidima koje su u voću, a ne na površini voća i ne može se odstraniti, a može izazvati teške bolesti i u malim količinama.

Tek će se vidjeti kako će na ove podatke reagirati Europska komisija, koja je dosad išla na ruku kemijskim kompanijama radi većih prinosa u poljoprivredi. No čini se da je sad došlo do kraja, a ako se tako nastavi, ostat ćemo bez pčela, ali i ptica i tako dalje…

Za nekoliko mjeseci započet će saslušanja u Vijeću Europe na temu pesticida, koje će ovoga puta biti mnogo ozbiljnije nego prije desetak godina. Naime, voće kontaminirano sintetskim i sistemskim pesticidima ne može se jednostavno oprati, jedini je način da ga se izbjegava. Na taj način već pri kupovini svi postajemo žrtve industrije pesticida.

Najbolji način da sačuvamo zdravlje je da uzgojimo vlastito voće i povrće ili da kupujemo od provjerenih proizvođača na lokalnom tržištu. Osim toga, vrijeme je da građani i udruge građana nabave suvremene senzore i aparate za ispitivanje pesticida u voću već prije kupnje, što bi bio najučinkovitiji odgovor protiv kontaminacije.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,592FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE