Lov na toplu vodu

Grad Prelog je 2002. godine ustupio bušotinu za toplu vodu Draškovec 1 poduzetniku Josipu Kobalu. On je bušotinu preuzeo u trajno vlasništvo zajedno s opremom, a zauzvrat će dozvoliti izgradnju INA-i na svojem zemljištu, s kojom je Grad Prelog ranije sklopio ugovor, stoji između ostaloga u odgovoru na vijećničko pitanje Maria Horvata na koje je odgovorio gradonačelnik Ljubomir Kolarek. On odgovara da Prelog nema saznanja je li u međuvremenu došlo do prodaje ili ustupanja bušotine Draškovec I trećoj osobi od strane Josipa Kobala.

Ono što je važno je vrijeme postavljanja pitanja, koje nije postavljeno slučajno. Plin je sve skuplji kao i nafta, a troškovi grijanja sve veći, pa se političke silnice opet vraćaju drugim izvorima, između ostaloga i toploj vodi, odnosno geotermalnim izvorima.

Stigla su međutim bolja vremena za lovce na toplu vodu. Prema geotermalnom potencijalu Republike Hrvatske cijeli je kontinentalni dio pogodan za eksploataciju tople vode iz podzemlja, naravno, ako se pronađe. Naime, toplinski gradijent ovog dijela Hrvatske možda je najtopliji u Europi, iznosi 60 posto više od gradijenta europskih zemalja. Drugim riječima, panonski bazen tople vode u Hrvatskoj je neiskorišten potencijal koji nam leži pod nogama.

Tek se sad u energetskoj krizi to otkriva u svom punom opsegu. Odjednom smo shvatili da imamo toplu vodu, a nemamo ju. Možda je i vrijeme da to shvatimo, europski fondovi su sad mnogo skloniji financirati projekte za iskorištavanje tople vode iz podzemlja.

Najveći trošak koji jedinice lokalne samouprave ne mogu same financirati su istražne bušotine, svaka stoji oko 50 milijuna kuna, što je prevelik zalogaj za općine i gradove. Sad je zbog krize došlo do promjene svjetonazora u Europi, pa uz dobre programe može mnogo pomoći i europski novac.

To znači da je za općine i gradove otvoren lov na toplu vodu iz podzemlja, prvenstveno za grijanje stanova i zgrada i poljoprivrednu proizvodnju za grijanje plastenika, a tek potom i za kupališta, koja su zapravo najmanje isplativa.

Bjelovar želi biti prvi grad koji će se grijati na toplu vodu iz podzemlja, što bi donijelo velike uštede građanima. Kod nas, osim Grada Preloga, koji je rano započeo realizirati ideju tople vode, koja je sve do danas još u podzemlju, nema posebnog interesa drugih gradova i općina za istražne bušotine.

No, to je samo privid, dok se ne shvate potencijali i koristi. Usput, u Hodošanu je davno izmjereno oko 170 Celzijevih stupnjeva na jednoj dubokoj istražnoj bušotini INA-e.

Ostavi komentar