“Lipanj, nestabilan prethodnik ljeta”

Lipanjsko nevrijeme pokazalo je svu svoju razornost u pojedinim mjestima Hrvatske, istočnoj Slavoniji, u nama bliskoj Rasinji, mjestu između Križevaca i Koprivnice, u Hrvatskom zagorju i Varaždinskoj županiji te u mjestima Dalmacije i sjevernom Primorju. Teški oblaci prošli su Međimurjem ovaj put bez većih i katastrofalnih šteta, uz obilne kiše.

Meteorolozi su danima najavljivali nevrijeme, a radarske slike pokazivale su veoma brzo kretanje oblaka i iznad Međimurja, a to su potvrđivali i mnogi građani jer se nebo zacrnilo za svega dvadesetak minuta.

Kao i u davna vremena, čovjek je i danas prepušten velikim silama prirode, no sve su točnija upozorenja meteorologa o vremenskim nepogodama, tučama i pijavicama te opasnim vjetrovima. To znači da će se priroda i njene promjene morati više uvažavati pri gradnji kuća i objekata, za sada se tek povisuju nasipi, kao onaj na Muri.

Zbog izgradnje hidrocentrala, poplave u Međimurju mogu biti katastrofalne, pa zbog toga treba biti stalno na oprezu. Zabilježena visina vode u slučaju proboja nasipa jezera dovoljno upozorava ili bi to trebala. U davnoj prošlosti, Međimurci su u svojem neznanju krivili rječicu Sratku za sve lipanjske nevolje, samo ime dovoljno govori.

Zadnjih godina i u Međimurju su poplave sve češće, prije četiri godine plivale su svinje u Macincu, a prošle godine županija se jedva sačuvala od većih poplava. U Međimurju veće poplave počinju krajem svibnja i u lipnju, nakon topljenja snijega na Alpama, a za lipanj se oduvijek zna da je “nestabilan prethodnik ljeta”, kako ga je davno prozvao meteorolog Milan Sijerković. To još više vrijedi u današnje doba brzih meteoroloških promjena.

Još donedavno nije bilo tako, iako je i u ranijim godinama i stoljećima vrijeme znalo pokazati da o njemu ovise naši životi zbog nevremena i kiša bilo je često velike gladi.

Kako bi ipak prognozirali kad dolazi nevrijeme, ljudi u našem kraju ravnali su se na razne načine. Smatralo se da će se dogoditi prolom oblaka ako mravi svoja jaja iznesu na površinu mravinjaka, a za pticu prepelicu koju Međimurci zovu pućpulika, za koju se vezuju i razna vjerovanja, govorilo se: “Što se češće čuje u svibnju, to će biti jačih nevremena i manje kruha.” U Međimurju je još poznata stara poslovica: “Što nam Sveti Medardo (8. lipnja) daje, četrdeset dana traje, ako je kiša, bit će je četrdeset dana.”

No došlo je neko drugo vrijeme kad je riječ o vremenu, danas imamo načine da barem upozorimo na nevrijeme i da se zaštitimo od nepogoda, no ne i većih poplava, više nam narodne poslovice ne pomažu.

Ovaj smo put s vremenskom nepogodom doista imali i malo sreće, no ona ne može predugo trajati.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Još tjedan dana i onda život staje!

Neje Nemčija kak je negda bila

Nema fešte bez kotlića i koncerata

stanko pfeifer

Preminuo Stanko Pfeifer iz Štrigove