10.6 C
Čakovec
Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Lekcije rata i mira na Bliskom istoku

Kaos na Bliskom istoku postaje sve širi, rat u Izraelu koji uništava palestinsku Gazu bio je samo početak. Nove ratne prijetnje s Bliskog istoka nadvile su se nad Europom i svijetom na pomalo neočekivan način.

Prema američkim  izvorima, Huti u Jemenu razmatraju ili planiraju napad na podmorske kablove, već su obavijestili Zapad da posjeduju takozvane podmorske dronove koji mogu uništiti kabele.

U Crvenom moru postoji šesnaest podmorskih telekomunikacijskih kablova. Najvažniji je dugačak oko 25.000 kilometara i vodi od Azije prema Africi i preko Crvenog mora u Europu te povezuje taj dio svijeta.

Riječ je o takozvanoj kritičnoj globalnoj digitalnoj infrastrukturi jer njome prolazi čak 95 posto međunarodnih podataka, uz ostale financijske burzovne transakcije. Oštećenje tih kablova značilo bi znatne ekonomske poremećaje u cijelom svijetu, a posebno u Europi.

Na taj bi način Jemen, jedna od najsiromašnijih država na svijetu s oko 30 milijuna stanovnika, mogla razvijenom svijetu odnosno Americi i Europi, ali i Aziji, zadati globalni udarac. Kako znamo, komunikacijska mreža je krvotok današnjeg globalnog gospodarstva.

Osim toga, Iran uskoro s Kinom i Rusijom planira u tom području vojne vježbe.

Sve je otišlo predaleko, cilj tih vojnih vježbi je pokazati Americi da više nisu gospodari globalne pomorske moći i da su napadi na brodove samo početak.

U ovom trenutku postoje izjave s jedne i druge strane da SAD ne želi rat s Iranom i obratno, no prijetnje, pa i ova s podmorskim kablovima, postaju sve veće. Potencijal tih prijetnji je nalik nekadašnjoj kubanskoj krizi i može dovesti do još većeg ratnog kaosa i regionalnog rata na Bliskom istoku. Vrijeme je da se to zaustavi.

Nitko u Europi sigurno ne želi Treći svjetski rat, a ne žele ga niti velike svjetske sile.

Pokazivanje vojne moći postalo je mjerilo rata i mira, od napada Rusije na Ukrajinu, pa sve do Izraela i sad na širem prostoru Bliskog istoka. Sličan pokušaj kaosa može se očekivati i na Balkanu, jer navodno ne postoje međunarodna pravila ponašanja država.

No to je samo privid. Suradnja među državama i narodima jedino nas može spasiti od kataklizme rata. Europa je to navodno naučila nakon dva velika rata. Je li svijet naučio lekcije ili nam treba i Treći svjetski rat i globalna kataklizma da bi se to naučilo?

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE