13.9 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Tu za repu, tu za len

Fašenk ili fašnik je jedan od rijetkih običaja čiji korijeni sežu u pretkršćansko doba, a koji i danas živi u našem kraju. Još od davnina, ljudi su se prerušavali, nosili odjeću naopako te stvarali buku kako bi otjerali zimu, demone i zle sile iz svoje okoline.

Ovaj običaj pruža izvanrednu priliku za jednodnevni bijeg od svakodnevice, gdje svatko može postati netko drugi – bilo životinja ili nešto sasvim treće. Često se koristi kao sarkastičan komentar na javne osobe i događaje ili se kroz maske izražavaju najaktualniji društveni tabui.

Vrhunac fašničkih ludorija u našem kraju obilježava paljenje lutke, poznate kao Fašenk ili Fašnik, koja simbolizira krivicu za sve nedaće i nevolje u prethodnoj godini. Ova tradicija metaforički pripisuje lutki svaku korupciju, zlo i loše osobine koje pogađaju današnje društvo.

Još kao djeca, nestrpljivo smo iščekivali Fašnik jer nam je pružao priliku da prekršimo pravila. I danas, kao odrasli, fašnik nam služi kao svojevrsni ispušni ventil – dan kada možemo na trenutak zaboraviti svoje brige uz pjesmu, ples i ludovanje.

U školi smo obavezno nosili maske, uživali u krafnama, a nakon nastave slijedio je ples pod maskama. Veselju nije bilo kraja, posebno kada bi zazvonilo zvono za kraj nastave. Tog dana bismo obilazili susjede u nadi da ćemo dobiti nešto slatko, voće i naravno koju kunu.

Da bismo nešto zaradili, morali smo izvesti Tu za repu, tu za len,/ tu za masno zelje./ Fašnik se je oženil,/ pepelnicu zaručil./ Pepelnica zaručnica,/ Fašnik mladoženja. Neki susjedi su nam zatvarali vrata, ali smo bili dovoljno snalažljivi da si osiguramo lijep džeparac. Ponekad bismo se čak razdvojili u dvije skupine kako bismo na kraju podijelili novac i slatkiše, uvjereni da smo tako više dobili. Ta vremena pamtim kao bezbrižna i prepuna radosti.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE