Karneval, fašenk i poklade

Fašnik ili fašenk, kako se najčešće ovaj običaj naziva u gornjem Međimurju, dobiva svoj puni zamah. Vrhunac se očekuje sljedeći tjedan 22. i 23. veljače kada se održava veliki čakovečki fašnik. Na tradicijskom fašniku koji se u Međimurju održava već 56. godina, sudjelovat će preko tridesetak fašničkih grupa iz Međimurja, Slovenije, Mađarske i ostalih krajeva Hrvatske. To je idealna prilika da na jednom mjestu vidite tradicijske maske Međimurja kao što su pikači, čaplje, lafre i mukavci, ali i ostale kreativne maske inspirirane likovima iz filmova, glazbe i politike.

Korijeni ovog običaja sežu još u pretkršćanstvo. Ljudi su tada prerušavanjem, zastiranjem i mazanjem lica, zaglušnom bukom i sipanjem pepela tjerali zimu, demone i zle sile te njihovo djelovanje na ljude, stoku, domove i usjeve. U tom pogledu fašenk se danas uvelike promijenio. Umjesto tjeranja demona i zlih sila, danas je fašenk prigoda gdje se s podsmijehom kritiziraju i izruguju aktualni događaji, osobe, najčešće političari, te institucije koje ne obavljaju dobro svoj posao. To je uvijek zabavno slušati, pogotovo u manjim sredinama. Iako je izrečeno u šali, između redaka se može pročitati što najviše muči mještane manjih sredina. Na kraju se uvijek pali fašnik koji se okrivljuje za sve nedaće koje su građene snašle prethodne godine.

Kao dijete najviše sam se voljela maskirati u vješticu. Bilo je to ujedno početak izlaženja romana o čarobnjaku Harryu Potteru, pa vjerojatno mogu s time povezati moju zaluđenost vješticama. Sa svojim vršnjacima potom smo hodali od kuće do kuće pjevajući Tu za repu, tu za len i smo bili radosni kada smo dobili bombone, krafline ili novac za džeparac. Danas toga ima sve manje i manje po selima. No nikad ne znaš, možda ponovno dođe u modu.

Ostavi komentar