Kako prestati pušiti? Lako!

Prošli tjedan sam se pohvalila na Instagram priči fotografijom aplikacije koja mi broji dane i sate bez cigarete. Brojka je prošla sad već i 70 dana. Svi koji me znaju, znaju da mi dan teško prođe bez dvije kave i malo više cigareta. I to tako već 13 godina. Da popravim ovu strašnu statistiku i još ružniju naviku odlučila sam prestati pušiti. Kako? Pa i samu sebe sam iznenadila.

Ovu kolumnu posvećujem svima koji žele prestati pušiti. Sve je to zbog toga jer mi se nakon objave javila nekolicina pušača s tisuću pitanja. Pa krenimo redom. Inače svaki put kad bi bila bolesna nikad nisam pušila. Dakle, radilo se o više dana. No, čim bi mi bilo bolje, odmah na prvoj kavi sam kupila cigarete i kao da se ništa nije desilo. Ove zime, imala sam brutalnu prehladu. Ali napravila sam nešto što je zapravo i mene šokiralo, ugasila sam zadnju cigaretu.

Najveća je ironija što sam ja bila pušač kojem je cigareta nevjerojatno smrdila. Prsti, odjeća, kosa. Svaki put kad sam si stavila parfem pomislila sam, đabe kad budem pušila. Nakon izlaska sve je išlo prvo na luftanje, a onda na pranje. Mrzila sam sve to, ali i dalje pušila. To je jednostavno bilo jače od mene i nisam mogla zamisliti da prestanem. Imala sam dva neka loša pokušaja, ali brzo sam ponovno nastavila.

I tako je to bilo do ove zime kad sam odlučila da sam nepušač. Imam bezbroj prednosti na pameti. Od zdravlja, novaca, do smrada. Ali, ono što mi je fascinantno, imam više vremena i nisam opterećena. Ne moram stalno provjeravati koliko imam cigareta, i tako dalje. Moje pušenje svodilo se na lažno nagrađivanje. Sad operem pod, pa cigareta. Napišem ovo još, pa cigareta. Zapravo, meni je ta cigareta bila pauza. I stalno sam se bojala da više neće biti te pauze ako prestanem pušiti. Kakva glupost!

Naravno, najviše mojih budućih nepušača pitalica zanimalo je kakve sam imala krize. Uvijek sam mislila da budem imala živčane ispade, drame, nervoze. Možda sam ja neki fenomen, ali ja sam manje nervozna otkad ne pušim. Kriza je jedino ako popijem dva, tri gemišta, ali onda se sjetim da sam ja NEPUŠAČ!

Ostavi komentar