Kako ljudima objasniti da svoj novac moraju zaraditi?!

Polako ulazimo u prvi ljetni mjesec. Iako sam do sad dva puta obula japanke, već jedva čekam da ih nosim svaki dan. Onim opakim vrućinama se baš i ne veselim previše, jer treba raditi i biti koncentriran na plus 40.

Znate kako to ide. Ljeti se teško radi jer je vruće. I svi razmišljamo o godišnjem i odlasku na more. Onda dođe jesen. Jedva se preživi deveti mjesec kad se početkom školske godine sve vrati u ‘’normalu’’. Onda je već prvi praznik u 10 mjesecu, zadnji lijepi produženi vikend. Daj Bože da padne oko četvrtka pa si fino spojiš do ponedjeljka. Onda su već Svi sveti, pa se malo kao radi do sredine prosinca, a znamo da se već onda moraju peći kolači i kupovati pokloni za Božić.

Ta euforija traje do početka Nove godine. Onda te pljusne stvarnost, pa depresija traje tamo do Valentinova. Onda je skoro Dan žena. I već slavimo Uskrs. Nakon toga slavimo Prvi maj. Nakon toga se može dogoditi da si čak dva ili tri vikenda spojiš u 6. mjesecu. I evo nas opet u srpnju i kolovozu kad se manje radi i priprema za godišnji. Da, ovo je tipični hrvatski mentalitet sveden na računanje svih blagodati spojenih praznika. Svetaka i petaka. Pogotovo ako radiš posao tek toliko da radiš, a plaća ti bez prevelike odgovornosti 10. u mjesecu sjedne na račun.

Iza nas su izbori za EU parlament. Hrvati su rekli, barem njih 70 posto, briga nas za politiku. Bila je nedjelja, sunčano i vruće idealno za weekend gate away. Ako važeš između glasanja i izleta u prirodu, njih 70 posto se odlučilo za piknik. Prvo izlet, onda politika. Ljudima se nije dalo dati glas za nekoga kome će biti super jer ide u EU parlament. Ljudi misle da je to nebitno ili u moru kandidata nisu ni znali za koga glasati. U jednostavnim razgovorima s ceste često se zna čuti: ‘’Svi su oni isti, nemam za koga glasati’’. Ja sam svoj glas dala, a čak sam iskoristila lijepu nedjelju za šetnjicu u prirodi. Bila je to dobra nedjelja.

Ostavi komentar