11.4 C
Čakovec
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Kad vam kuća gori, dobar susjed zlata vrijedi

Stara je dilema što je bolje, imati dobre susjede ili dobru rodbinu. Susjedi su uvijek bliže nego rodbina i s njima je više nego dobro biti u dobrim odnosima. Ali s kim ćeš se posvađati ako ne s najbližima? Tako je i sa susjedima. Naročito ako im se interesi sukobljavaju na međi. Jednako se to odnosi i na susjedne zemlje i na građane.

Kad vam gori kuća, dobar susjed zlata vrijedi jer će vas primiti pod svoj krov, utopliti, nahraniti i utješiti.

Tako je i sa susjednim zemljama ako se nađete u nevolji. Dobar susjed će vam prvi poslati pomoć u slučaju prirodne katastrofe. Primiti vas pod svoj krov ako vas napadne neprijatelj. Najbolje će razumjeti vašu nevolju i suosjećati s vama.

No, dobro je biti okružen dobrim susjedima i zbog drugih razloga. Dobro je susjedstvo poticajno. Na dobre susjede ne morate trošiti energiju ni resurse da se od njih obranite i zaštitite. Oslobođeni te brige itekako se možete baciti na pametnije stvari. To se vidi po zemljama sjeverne Europe koje se međusobno ne sukobljavaju, nego grade dobre odnose. Izostanak neprijateljstva dobro utječe na razvoj svih tih zemalja.

Kako je predivno u svojoj povijesti imati nezabilježen rat od kojih stotinjak ili dvjestotinjak godina.

A s druge strane, iznimno je iscrpljujuće kad susjedi nisu u dobrim odnosima. Slabo vam koristi to što ste slabija strana koja ne želi sukob, kad susjed ustraje u namjeri da vam našteti. Trenutno razornu snagu tog djelovanja vidimo u napadu Rusije na Ukrajinu.

I neće Rusija zbog toga imati manju štetu, premda je napadač. Na dugi rok otplaćivat će tu štetu, koja će direktno i indirektno za njih biti iznimno velika. Ali to nije briga njihova vladara i neokrunjenog cara. Neće ju on osobno trpjeti, osim što mu je povrijeđen ego i možda strahuje od bijesa svojih suparnika.

No, ljubav i mržnja gore jednakom snagom. Mržnja možda još i jačom. Često ju podgrijava zavist i zloba takvih razmjera da ju je teško obuzdati, a kamoli tu razornu energiju preobraziti u nešto pozitivno.

Svijet ne počiva na pozitivi, njoj se okreće samo ako drugačije ne ide.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,045FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE