Svijet i svjetlost

[layerslider id=”3″]

Svaka nas Nova godina raduje, da tako nije, ne bi se slavilo na sve strane svijeta. Što zapravo slavimo? Kalendarski, novo kružno odbrojavanje godine od 365 dana ali i godinu koja je u kontinuumu, ona nadolazeća. Nova godina i svijet itekako su povezani.

Tako je u Novoj godini sačuvana dvostrukost, najprije kružno gibanje planeta i Sunca odnosno kozmičkih sila koji traje godinu dana pa se stalno ponavlja. Takvo je upravo bilo i starohrvatsko značenje svijeta, svijet kao zemlja koju obasjava sunce. Drugo značenje svijeta je novije, najprije kršćansko, ovaj sadašnji svijet u kojem živimo i koji se razlikuje od onoga koji nastupa poslije zemaljske smrti kao zagrobni život.

Tu kružnog kretanja svijeta više nema, pa je kršćanstvo anticipiralo buduću modernu znanost koja je naposljetku zavladala svijetom temeljeći se na istraživanjima.

Jednom prigodom lijepo je rekla dr. Nives Opačić: “svanuti znači razdaniti se, što dolazi od praslavenskog korijena *svet i *svit… Svijet izvorno znači svjetlost, sjaj; ono što je otvoreno, javno, a ima i posebnih značenja: mnoštvo, narod.”

Zbog toga svaka Nova godina ima dvostruko značenje: kao svijet pa je svjetovna, ali i kao svjetlost koja je i duhovna i svjetovna ali i učinak svjetla.

Po definiciji, Nova godina je svjetla, isto kao i Božić, samo na drugi način. Dok je Božić kršćansko svjetlo koje donosi duhovno rođenje Krista, Nova godina sačuvala je u mnogo većoj mjeri prijašnje i sadašnje, svjetovno i duhovno, ona je dvoje vjerna.

Nije čudno što se uz Novu godinu svijetli i raduje, no pravo značenje tog čina već je zaboravljeno. Svijetlimo zato da svjetlost odnosno naš svijet ostanu i budu bolji, da ne budu u tami. U stara vremena su dočekivali Sunce kao novu svjetlost nakon zimskog solsticija.

Uz oba blagdana, Božić i Novu godinu, vezuje se mnogo dobrih i lijepih želja koje želimo jedni drugima, no i te su lijepe želje danas djelomice izgubile svoj prijašnji smisao. Zaboravili smo da su lijepe želje najprije svjetlost kao svijet, zatim mir svim ljudima na zemlji, a ne samo nešto samo pojedinačno, sreća i dobro zdravlje za one koje poznajemo. Ukratko, neka vam Nova godina bude i svjetla.

 

Ostavi komentar