Čeka nas vruća jesen

U Europi je sve više prosvjeda zbog korone, val nezadovoljstva se širi.  Manjim skupinama teoretičara zavjere koji nikad i da im je pred nosom, neće povjerovati da koronavirus postoji, priključile su se mnoge grupe nezadovoljnika. Jedni su protiv nošenja maski, drugi protiv zabrana, treći protiv vlasti i onih koji vladaju. Svi svjetonazori su zastupljeni, ljevičari i desničari svih boja. Jedino im je zajedničko to što su svi protiv donesenih mjera.

Naš nacionalni stožer civilne zaštite koji daje preporuke već je suglasan da bi zabrane i kazne bile kontraproduktivne, bacanje ulja na vatru.

Može li se taj psihološki tsunami, sastavljen od niza strahova, nezadovoljstva dosadašnjim životom, nezadovoljstva državom, zaustaviti? Narod je preplašen i ne razumije sve donesene mjere, a uobičajene brige se sve teže podnose. Ako se gospodarska kriza produbi, prosvjeda i nezadovoljnika kao i nezaposlenih će biti još i više.

Najvažnije vruće pitanje je: Koja će ideologija i koji svjetonazor u tim prosvjedima pobijediti? Netko na kraju uvijek bude pobjednik s potencijalom vlasti. U zasjedi pak čekaju skupine političara i politikanata koji nemaju što izgubiti, kojima je do vlasti pod svaku cijenu, svi vide svoju šansu.

Za svaku vladu pa i našu, to će biti najteži ispit. Kako očuvati zajedništvo naroda i provesti ga kroz korona krizu bez velikih potresa kojih će svakako biti.

Mala je utjeha da je tako i u svim zemljama, korona kriza je globalni fenomen koji ne posustaje, svi se boje drugog vala i jeseni. Jer, što ako nezadovoljstvo naroda preraste u politički pokret, hoće li ulica odlučivati?

Sličnu dilemu imao je Franjo Tuđman početkom devedesetih, kad je zbog opstanka države morao naći načina da lijevu i desnu frakciju komuniste i protukomuniste, desničare i tvrde nacionaliste ujedni u borbi protiv agresije. Mnogi ga tada nisu razumjeli, a da to nije politički i strateški uspješno izveo, danas ne bi bilo države Hrvatske.

Razlike ipak postoje. Franjo Tuđman je znao protiv koga se bori, kao i na koji način spriječiti unutarnji sukob u državi koji je tinjao.

Vlada premijera Plenkovića ima drugačiju, a isto tako tešku zadaću: Kako uvjeriti narod da nevidljiv neprijatelj postoji i da je bolje malo smanjiti slobode u ime zdravlja? Predobro su nas naučili da za slobodu vrijedi poginuti, no ne i što ćemo s tom istom slobodom.

Ostavi komentar