Za 46.500 eura godišnje u Njemačkoj ćete zapravo živjeti daleko od luksuza!

autobusni kolodvor
Ilustracija

Na Quori je jedan korisnik detaljno opisao koliko novca treba za život u Frankfurtu ili Münchenu.

Treba uzeti u obzir, navodi Tim Lavagi koji živi u Münchenu, da je 46.500 bruto iznos, a neto iznos je 2300 mjesečno. Prvo je opisao koliko novca treba dvočlanoj obitelji bez djece, pa je nakon toga u troškove uračunao i djecu. Osim toga, usporedio je život u različitim gradovima u Njemačkoj.

Smještaj
Ovo je definitivno najveći trošak u mjesecu, a s obzirom na gradove može jako varirati. Manji gradovi, naravno, jeftiniji su od većih gradova, a u većim gradovima mnogi imaju i veće plaće. Tim živi u središtu Münchena. Ondje je najskuplji najam u Njemačkoj, oko 18 eura po četvornom metru. On za 50 metara četvornih plaća nešto više od 1400 eura mjesečno, u što je uključena struja, voda i grijanje.

Internet

Njemačka ima jako skup internet i telefone. Osim činjenice da morate “dovesti” internet u stan, što može trajati i do tri tjedna, tvrdi ovaj korisnik Quore, cijena je interneta od 25 eura naviše za 25 Mbit, do čak 44 eura za 400 Mbit.

Telefon
Danas je jako teško biti bez pametnog telefona, pa bi u mjesečne troškove i to trebalo uključiti. U posljednjih nekoliko godina pretplata za mobitele raste. Plaćate od 10 do 20 eura, bez otplate mobitela. U našem domu živi dvoje ljudi, piše Tim na Quori, plaćaju 40 eura za mobitele. Tim piše kako je on uspio nabaviti dobar mobitel za 150 eura… Mnogo manje od 800 eura koliko stoji novi iPhone.

Društveni život

Većinu “društvenog života” on obavlja preko aplikacije koja se zove “International Friends”, piše Tim za Quoru. Aplikacija je besplatna. Tako može upoznati nove ljude preko organiziranih događanja. Naravno, kaže, upoznaje nove osobe i izvan svega toga. Svaki mjesec troši 100 eura na evente organizirane preko te aplikacije. To su, primjerice, neki tečajevi skijanja, rafting, vožnja kanuom, tečajevi njemačkog jezika… Osim toga, katkada organiziraju i tri do četiri eventa u barovima, restoranima i slično. Tim zaključuje kako je za dvoje potrebno oko 300 eura mjesečno za društveni život.

Prijevoz
Moja supruga i ja, piše Tim, živimo u centru Münchena, pa nemamo automobil. Stoga su troškovi prijevoza vrlo niski. Troše oko 120 eura za mjesečne karte za javni prijevoz. Uz to, dodaje Tim, troši i na izlete preko spomenute aplikacije International Friends, što je oko 50 eura za dvoje (dva putovanja mjesečno), pa je to ukupno 170 eura. Ako živite izvan centra, cijena javnog prijevoza će porasti, ali bit će mnogo manja od troška vlastitog automobila. Ako imate svoj automobil, koji biste primjerice vozili 15.000 kilometara godišnje, stajao bi od 400 do 700 eura mjesečno.

Hrana
Hrana gotovo svuda u Njemačkoj stoji isto. On je izračunao da mu je potrebno oko 300 eura po osobi, što uključuje raznovrsnu prehranu i katkada izlazak u restoran. Dakle, 600 eura za dvoje. Godišnji odmor Ove troškove vrlo je teško generalizirati. Njegova supruga i on vole odlaziti na putovanja, ali s manjim budžetom. Primjerice, odvoje 30 do 40 eura dnevno za putovanje i pokušaju to izvesti s toliko novaca. Uz let avionom, mjesečno na to potroše oko 250 eura.

Štednja
Naravno, ovo ovisi o tome kako raspolažete s novcima, piše na Quori. Oni odvajaju 1000 eura mjesečno za veće troškove poput kupnje kuće ili automobila. Djeca Teško je odrediti koliko jedna obitelj troši na djecu, ali to je otprilike 300 do 400 eura mjesečno za bebe i 500 eura za školarca. Za svako dijete od njemačke vlade može se dobiti 200 eura.

Zaključak
Dakle, mjesečno vam treba 3840 eura za život na dobroj lokaciji u lijepom stanu. Trećina odlazi na štednju, odnosno za ulaganje u neki veliki izdatak poput kupnje kuće. Za osobe koje žive same, trebat će pola od toga ili manje. Tim piše kako je, kad je počeo raditi u Njemačkoj, zarađivao 1600 eura mjesečno i živio je od toga, a čak je i uštedio po 500 eura. Oni koji ne žive u Münchenu mnogo manje će plaćati najam, a sve ostalo plaćat će jednako.

Ostavi komentar