Povijesni kalendar: preminuo redatelj serije ‘Gruntovčani’ i filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’

Gruntovčani tko pjeva zlo ne misli
Slika dolje prikazuje Dudeka i Regicu iz serije Gruntovčani, slika desno gore prikazuje scenu iz filma Tko pjeva zlo ne misli

Na današnji dan, 20. rujna 1996. godine preminuo je hrvatski filmski i TV redatelj Krešo Golik, najpoznatiji po režiji kultne hrvatske serije „Gruntovčani“ i filma „Tko pjeva zlo ne misli.“

Rođen je u Fužinama gdje je polazio osnovnu školu, a gimnaziju i Grafičku školu završio je u Senju i Zagrebu.

Prvotno je bio sportski reporter na Radio Zagrebu te redatelj filmskih pregleda u Jadran filmu. Profesionalno se bavio filmom od 1947. godine, a također je bio profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Prvi cjelovečernji film mu je „Plavi 9“, nakon čega slijede „Djevojka i hrast“ te „Od 3 do 22.“

Njegove melodramatske komedije „Imam dvije mame i dva tate“ i „Tko pjeva zlo ne misli“ kritičari su uvrstili među najbolje hrvatske filmove svih vremena.

Veliki uspjeh ostvario je serijom „Gruntovčani“ te serijom „Dirigenti i mužikaši.“

Gruntovčani

Kultna hrvatska dramska serija iz 1975. godine danas je dio pop-folklora i narodnog života u Podravini, Međimurju te drugim županijama uz Dravu.

Ukupno 10 epizoda prikazuje 10 priča u čijem je središtu lik Dudek kojeg je utjelovio Martin Sagner, sa svojim brigama koje proizlaze iz njegova statusa naivčine, poštenjačine, malog seoskog čovjeka.

Jedne od najtužnijih i najdramatičnijih scena u seriji su odlazak Dudeka u Njemačku i scena s Ferčijem na ribičiji.

– Posljedica užasa u kojem mi i dandanas živimo je odlazak Dudeka, a ona ribičija Ferčija i Dudeka osnovna je duhovna poruka u koju je mali čovjek stavljen tom političko-društvenom klimom. Najblaža riječ za to u čemu mi živimo je laž, a ono drugo neću reći jer je prostački, rekao je Sagner.

Mjesto radnje, selo Gruntovec, izmišljeno je te simbolizira povezanost seljaka s gruntom.

Trideset i šest godina nakon premijernog prikazivanja Gruntovčana, popularna Regica koju je utjelovila Smilja Bencet, komentirala je popularnu seriju.

– Tek sada sam, s odmakom tolikih godina, ponosna na seriju. Sve je kvalitetno napravljeno i nemam čemu prigovoriti. Ne znaš je li bolji scenarij, režija, gluma, scenografija… Iako nisam sklona hvaljenju, usudim se reći da su „Gruntovčani“ tako dobri da se više ne mogu ponoviti, zaključila je.

Davne 1974. kada je snimljena serija, nitko nije očekivao da će imati kultni status u Hrvata, a glumci nisu vjerovali da će se reprizirati.

Zato su i potpisali ugovor da se odriču honorara od reprize, koji vrijedi i danas.
Antologijski Gruntovčani znani su i kao najbolje dramsko ostvarenje nekadašnje Televizije Zagreb u režiji Kreše Golika i prema scenariju Mladena Kerstnera.

Tko pjeva zlo ne misli

Najpoznatiji film redatelja i scenariste Kreše Golika, ujedno i jedan od najgledanijih hrvatskih filmova u povijesti.
Snimljen prema antologijskoj prozi „Iz dnevnika maloga Perice“ zagrebačkog pjesnika i pripovjedača Vjekoslava Majera, film odlikuje funkcionalistički vizualnim dizajnom te autentičnošću preciznih kostimografskih i scenografskih rekonstrukcija.

Film prati život jednog gornjogradskog dvorišta kojeg Perica opisuje na samom početku.

Fokus je na obitelji Šafranek koji žive uobičajeni purgerski život 30-ih godina prošlog stoljeća.

Život im obogaćuju svakodnevni posjeti, odlasci na poznata zagrebačka izletišta i dolazak gospodina Fulira koji ‘zakomplicira’ radnju.

Film je osvojio nagradu najboljeg hrvatskog filma svih vremena dodijeljenu od strane Društva hrvatskih kritičara.

Golik je također osvojio Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

U njegovu čast u Hrvatskoj je 1997. osnovana Vjesnikova godišnja nagrada za životni doprinos filmu: nagrada Krešo Golik.

 

Izvor: Wikipedia, Wikipedia, Wikipedia

Ostavi komentar