Kreće novi natječaj za subvencioniranje stambenih kredita

Predrag Štromar
Predrag Štromar, predsjednik HNS-a

Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine, piše večernji.hr

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar, danas je najavio da će sutra, u srijedu, 14.kolovoza, biti objavljen javni poziv za subvencioniranje stambenih kredita na koji će se zahtjevi moći predavati od 10. rujna.
Iduće godine natječaj za subvencionirane kredite bit će i u ožujku, kako bi se izašlo u susret onima koji kasne kada je u pitanju dobivanje uporabne ili građevinske dozvole za nekretninu, rekao je Štromar na konferenciji za novinare.
– Tako da i oni koji malo zakasne ne trebaju brinuti, mogu pričekati ožujak iduće godine, poručio je ministar, dodajući kako je cilj i smanjiti pritisak na jedan termin.

Objašnjava također kako su dobivali upite mladih ljude koji primjerice ne mogu ishoditi građevinsku dozvolu do kraja devetog mjeseca, a i neki novi stanovi će biti završeni tek krajem godine, pa je problem s dobivanjem uporabne dozvole na vrijeme. Mladi sada imaju mjesec dana za odabir kreditne institucije, pronalazak nekretnine, kao i za ishođenje građevinske dozvole u slučaju da žele graditi kuću.

– Žurbe nema, natječaj će biti otvoren minimum tri tjedna i svi koji se namjeravaju prijaviti stignu to učiniti”, poručuje Štromar, podsjećajući da oni koji će se prijaviti moraju imati svu potrebnu dokumentaciju, pri čemu je za stan najbitnija uporabna dozvola, a građevinska dozvola za kupnju ili izgradnju kuće.

Ministar je istaknuo i kako će ove godine građani subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamatnoj stopi do sada. Naime, APN je prošli tjedan potpisao ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, pri čemu se efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,19 do 3,75 posto.

Do kraja iduće godine više od 20 tisuća mladih obitelji će riješiti stambeno pitanje

Štromar kaže da postoji velik broj upita, a očekuje da će ove godine biti više zahtjeva no lani, kada je u odnosu na 2017. broj zahtjeva porastao za 29 %.

U dosadašnje dvije godine primjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita ukupno je odobreno 5.300 zahtjeva za subvencije, a kada se tome pribroje i stanovi izgrađeni modelom poticane stanogradnje (POS) dolazi se do brojke od oko 13.500 obitelji koji su riješili svoje stambeno pitanje. Štromar očekuje da će do kraja iduće godine ta brojka premašiti 20 tisuća.

Ostavi komentar