Nikad dovoljno opreza kod kupanja!

kupanje cirkovljan21
Kupanje je idealno osvježenje u vrućim, ljetnim danima

Tragedija na jezeru Čingi Lingi nadomak Molva u đurđevačkom kraju u kojoj je život izgubio jedanaestogodišnji dječak, ponovno otvara pitanje opreza na brojnim našim kupalištima. Naime, iako je dječak na jezero došao s majkom koja se nije odvajala od njega i njegove braće, tragedija se ipak dogodila.

Nesretni slučajevi su svugdje mogući, no na nama je da poštujemo osnovna pravila ponašanja kako bi se izbjegli tragični događaji. A kupanje na šudranama, šodericama, jezerima, potocima, rijekama ili bilo kakvim drugim vodama sa sobom nosi niz izazova. Naravno, nitko ne kaže kako ih nema ni na čuvanim, uređenim kupalištima poput bazena.

Dakle, na kupalištima obično tražimo osvježenje i temeljno je pravilo ne ulaziti vrućeg tijela u hladnu vodu. “Divlja kupališta” nemaju ravno dno budući da su uglavnom nastala iskapanjem šudra ili pijesaka tako da nikad niste sigurno na kojoj ste dubini niti kakva je gdje temperaturama vode.

Varljiv je i ulazak u vodu budući da se nikad ne zna je li odmah velika dubina, pjeskovito tlo koje može propasti i slično. To je posebno opasno za neplivače koje bi se, onako malo, brčkali uz rub obale. Rijeke sa svojim strujama, brzinom vodotoka ali i granjem koje kotrljaju, priča pak su za sebe koje mogu zavarati i vrsne plivače.

Ne treba posebno pričati ukoliko se ide na kupanje s djecom kako ih neprestano treba imati na oku, jer, pokazao je najnoviji slučaj na jezeru Čingi Lingi, dovoljna je sekunda pa da se ljetna uživancija pretvori u životnu moru.

I za kraj, ne manje važno, nije ni svaka šudrana za kupanje gledajući sa strane zdravlja. Naime, poznato je kako još uvijek ima neodgovornih pojedinaca kojima su takva mjesta idealna za bacanje smeća, strvina, pranja poljoprivrednih strojeva pa i cisterna.

Stoga, ako već idete na kupanje, imajte na umu ali i poduzmite sve mjere opreza i sigurnosti kako za svoju obitelj i prijatelje tako i za sebe. Jer, doista u velikim vrućinama nema ničeg ljepše od brčkanja u vodi pa vodite računa da to tako i bude.

 

Ostavi komentar